Pure ETCR takmičarska premijera: Nova epoha otvara se na Valelungi

Ako je Pure ETCR novo poglavlje u automobilskom sportu, onda se to poglavlje otvara ovog vikenda na Valelungi.

Staza u blizini Rima domaćin je prve runde prve multibrend električne turing serije, u kojoj učestvuju tri automobilska brenda: Kupra s modelom “e-rejser”, Hjundai s “velosterom N ETCR” i Romeo Feraris sa nezavisno razvijenom “alfa romeo đulijom”.

Automobile pokreće isključivo struja, svi imaju istovetne pogonske jedinice i zadnju vuču, dostižu maksimalnu snagu od 500 kilovata (680 KS) i razvijaju krajnju brzinu od 271 km/h. To su najmoćnije ikada izrađene turing trkačke sprave i Valelunga im je takmičarska premijera.

Svaka marka prisutna je sa po dva automobila, u čijim će se kokpitima smenjivati po dvojica vozača.

Hjundai je prvi imenovao svoju vozačku postavu, njegove boje brane Žan-Karl Verne, Augusto Farfus, Tom Čilton i Džon Filipi. Za Feraris nastupaju Luka Filipi, Stefano Koleti, Oliver Veb i Rodrigo Baptista. Kupra je poslednja kompletirala kvartet, njeni piloti su Mikel Askona, Matijas Ekstrem, Đordi Žene i Danijel Nađ.

Format vikenda je osmislio promoter serije Eurosport. Takmičenje je sasvim originalno i temelj su mu kratke sprint bitke. Njihovo trajanje isključuje potrebu da se energija štedi, jer je ideja da se vozi punim gasom i demonstriraju performanse električnih vozila.

Na Valelungi to izgleda ovako.

Vozači u petak žrebom bivaju raspoređeni u šestočlane grupe A i B, koje ostaju razdvojene do kraja vikenda. Kako dva trkača voze jedan automobil, svaki član tandema smešten je u zasebnu grupu.

Šestočlane grupe se dalje dele na dve od po tri učesnika i tada se određuju i pozicije u startnoj rampi. Vozači se u subotu trkaju na kratkoj verziji staze od 1,75 kilometara.

Prva runda sastoji se od dve bitke po grupi, sa po tri učestvujuća automobila različitih brendova. Te bitke će imati 7 krugova pri konstantnoj snazi od 300 kilovata. Vozačima je na raspolaganju i dodatna snaga u trajanju od 20 do 60 sekundi, pomoću koje se dostiže maksimalnih 500 kW. Ona se koristi kao pomoć u preticanju i lider trke na nju nema pravo.

U drugoj rundi bitke takođe traju 7 krugova, ali se snaga podiže na 450 kW i nema aktivacije dodatne. U njoj učestvuju po dva vozača – prvi protiv prvog, drugi protiv drugog i treći protiv trećeg iz Bitke 1.

Za start se koristi posebno izgrađena rampa široka 24 metra.

U nedelju se prelazi na akciju na ‘medijum” Internacionalnoj stazi od 3,2 kilometra. U trećoj rundi svaki vozač ima jedan brzi krug pri maksimalnoj snazi 500 kW, postignuta vremena određuju startne pozicije za superfinalne vožnje Grupa A i B.

Superfinala su četvrta runda i kulminacija vikenda. Oba traju po 8 krugova i voze se pri snazi od 300 kW. To su klasične trke sa po 6 takmičara, koji polaze sa startne rešetke.

Boduju se sve pozicije u prvoj, drugoj i trećoj rundi, skale su različite, ali uređene tako da Superfinala donose najviše poena. Na osnovu zbira bodova proglašava se Kralj Pure ETCR vikenda, dok se svi poeni uzimaju u obzir za zvanje šampiona sezone.

Dok nisu u akciji na stazi, vozila će biti punjena u takozvanoj Energetskoj stanici smeštenoj u padoku. Izvor energije je mobilni generator zasnovan na tehnologiji gorivih ćelija.

Gudjir je ekskluzivni isporučilac pneumatika za Pure ETCR, istovremeno i partner-osnivač serije. U njoj se vozi jedan jedini, standardizovani tip pneumatika sa šarom, koji će biti korišćen na svim stazama – stalnim i uličnim – i u svim vremenskim uslovima – po vrelom ili hladnom asfaltu, vlažnoj ili suvoj pisti. Guma za Pure ETCR razvijana je godinu dana.

Jedan, univerzalni pneumatik smanjuje broj guma koje treba proizvesti i transposrtovati od staze do staze, samim tim omogućuje šampionatu da bude “održiviji”.

Pure ETCR će posle Valelunge otići i na Motorland Aragon i Hungaroring, potom na uličnu stazu u Kopenhagenu, a sezonu će završiti na korejskoj pisti Indže.