Rajdel: Još sam gladan rezultata

Rikard Rajdel dogodine se vraća u FIA Svetski šampionat turing automobila. Šveđanin će voziti „hondu sivik“ ekipe NIKA rejsing, prijavljene pod zvaničnim nazivom Honda tim Švedska.

Rajdel je poslednju punu WTCC kampanju vozio 2009. Poslednja kompletna sezona u bilo kom takmičenju bila mu je 2012. i proveo ju je za volanom „ševi kruza“ u nacionalnom turing prvenstvu. Tokom 2014. trkao se samo dva puta, u oba slučaja na domaćem terenu: u avgustu u Endurans rejsing kupu, a u oktobru u Švedskoj GT seriji.

U praksi, Rikard za sobom ima nepune dve godine trkačke pauze, a svestan je potrebe da se u Svetskom turing šampionatu pojavi što spremniji. Ovosezonski endurans nastupi i izvedeni su s tim ciljem. Povrh toga, bivši BTCC i STCC šampion želeo je da izveze jednu trku VLN serije, da upozna Nordšlajfe i, iako mu to u 2014. nije uspelo, dogodine postoje termini koji bi se potencijalno mogli iskoristiti pre nego što WTCC dođe u Ajfele.

2011STCC5Željeni test u tuđoj „hondi“ TC1 specifikacija Rajdel nije uspeo da organizuje, pa i njemu i ekipi ostaje da sačekaju da im J.A.S. motorsport tokom januara isporuči potpuno novi „sivik“. Probne vožnje treba da uslede krajem prvog meseca 2015.

Ne bi se reklo da manjak skorašnje trkačke prakse preterano uzbuđuje 47-godišnjeg Šveđanina, koji se uzda u dva faktora: svoju i dalje postojeću glad za uspesima, kao i ogromno takmičarsko iskustvo.

„Biće baš dobro što ću ponovo voziti celu sezonu, program izgleda jako dobro. Honda tim Švedska puno ulaže WTCC dogodine, pa je i meni važno da dođem dobro pripremljen. Važno mi je i da naučim Nirburgring-Nordšlajfe, jer tamo nisam nikada vozio“, govori Rajdel.

news7„Ne očekujem da ću osvojiti titulu, ali biću zadovoljan ako budem konkurentan i osvojim poneki podijum. Gabrijele Tarkvini je dokazao da možete biti malo stariji od ostalih vozača, a i dalje konkurentni. Tu se više radi o unutrašnjoj motivaciji. Ja treniram od četiri do sedam puta nedeljno. Naravno, s godina izgubite malo u vremenu reakcije, ali mislim da iskustvo to može da nadoknadi, a ja sam dobro fizički spreman.“

„Kada ste mlađi, gladni ste pobeda i više ništa vam ne treba. Međutim, ja i dalje uživam u trkanju i izuzetno sam motivisan da ponovo budem u Svetskom šampionatu. U tom smislu, ja sam još gladan rezultata. To se ne menja. Takav sam bio i kada sam imao pet godina, to mi moj stariji brat često govori. Ako ste takmičar od malih nogu, takvi i ostajete,“ zaključuje budući Hondin trkač.