Rast neće šampionsku “jedinicu”, braniće DTM titulu sa startnim brojem 33

Sva osamnaestorica DTM vozača odabrala su startne brojeve za takmičarsku sezonu 2018.

Gledaoci će uzaludno tražiti #1 na automobilu aktuelnog prvaka Renea Rasta. Audijev pulen namerava da ostane veran svom starom #33 i da s njim krene u odbranu trona. Ovaj potez još treba da odobri DTM komisija.

Praksa nemenjanja startnog broja, čak i kada se zasluži toliko željena jedinica, nije neuobičajena u auto-moto sportu. Gordon Šeden zadržao je svoj #52 u Britanskom turing prvenstvu, Luis Hamilton ostaje pri #44 u Formuli 1, a Mark Markes to čini sa #93 kao MotoGP šampion.

Što se DTM-a tiče, Marko Vitman ostaje poslednji vozač koji je ušao u kampanju odbrane naslova noseći #1 na automobilu. To se dogodilo u sezoni 2015.

Povratnik u DTM Paskal Verlajn je za ovu godinu odabrao startni broj 94, koji je imao kada je 2015. postao najmlađi šampion serije. On turing titulu nije branio, jer je odmah potom prešao u F1.

Njegov kolega iz Mercedesa, Danijel Hunkadelja, takođe se vratio u DTM, ali je svoj nekadašnji #12 zamenio aktuelnim #23.

Audijev debitant Robin Frajns opredelio se za #4, a BMW novajlije i DTM početnici Filip Eng i Džoel Erikson startovaće sa brojevima 25, odnosno 47.

Ostala dvanaestorica nastupaće sa istim brojevima koje su nosili i prošle sezone. Evo kako su DTM piloti obrazložili svoj izbor.

#2 Geri Pafet (Mercedes-AMG): “Odabrao sam dvojku jer mi je neko ukrao moj omiljeni broj. Ne, šalu na stranu, s dvojkom sam osvojio svoju prvu nacionalnu titulu u kartingu i zato mi ona predstavlja nešto posebno.”

#3 Pol di Resta (Mercedes-AMG): “S trojkom sam 1997. osvojio svoju prvu karting titulu, a i inače vollim neparne brojeve.”

#4 Robin Frijns (Audi): “Broj četiri me je pratio tokom mojih uspešnih sezona u formulama i doneo mi je mnogo sreće. Nadam se da će to nastaviti da čini.”

#7 Bruno Spengler (BMW): “Svojevremeno sam menjao između #7 i #17, jer sam sedamnaesticu imao na svom kartingu. Ali, kako sam DTM titulu 2012. osvojio noseći sedmicu, ona za mene prirodno ima i uvek će imati poseban značaj.”

#11 Marko Vitman (BMW): “Dvostruki #1 je uvek dobar. Osim toga, rođen sam u novembru, pa mi je #11 neka vrsta zaštitnog znaka.”

#15 Augusto Farfus (BMW): “Na početku moje karijere, u kartingu sam stalno imao broj 18. Onda je došlo vreme za malu promenu, pa je to postalo #15. Inače, iza svega toga ne stoji nikakva posebna zamisao.”

#16 Timo Glok (BMW): “Želeo sam broj 5, ali ga je u svoje vreme ugrabio Matijas Ekstrem. Ja sam tada uzeo #16, jer se iz njega vrlo lepo mogu izvući moji inicijali TG.”

#22 Lukas Auer (Mercedes-AMG): “Broj 22 mi je uvek donosio mnogo sreće, s njim sam još u kartingu doživeo mnogo dobrog i srećan sam što ga imam i u DTM-u.”

#23 Danijel Hunkadelja (Mercedes-AMG): “Hteo sam peticu, ali to je bio Ekstremov broj. Nažalost nije bio slobodan ni 33. Moj vrlo blizak prijatelj poginuo je u saobraćajnom udesu na motociklu, a imao je #33. On je rođen petog maja. Dva i tri su pet, a kada čita broj 23, čovek može da pomisli da su to dve trojke, što daje #33. Otud moj #23.”

#25 Filip Eng (BMW): “Meni predstavlja nešto sasvim posebno da na svom “BMW-u M4 DTM” imam #25, legendarni broj iz istorije BMW auto-sporta. Nosiću ga s puno ponosa.”

#33 Rene Rast (Audi): “Smatram da 33 deluje vizuelno dobro, a i meni je lakše da zapamtim svoj broj kada ima dve iste cifre.”

#47 Džoel Erikson (BMW): “Imao sam #47 još u vreme kad sam vozio karting i s tim brojem sam postao prvak Švedske u kartingu. I kasnije sam ga uvek ponovo birao.”

#48 Edoardo Mortara (Mercedes-AMG): “Broj 48 vodi poreklo još iz mojih karting dana, tada mi je donosio sreću.”

#51 Nico Müller (Audi): “Moj rođak je ranije imao broj 50 na svom kartingu. Kada sam mu postao timski kolega, bilo je logično da ja uzmem #51. S tim startnim brojem sam osvojio mnogo trka u kartingu, a kasnije i titulu u Formuli Reno.”

#53 Džejmi Grin (Audi): “Moj otac se već trkao sa brojem 53.”

#77 Loik Dival (Audi): “Često sam u karijeri nosio sedmicu, ali ona u DTM-u nije bila slobodna. Zato sam mislio da će mi dve sedmice možda doneti dva puta više sreće.”

#94 Paskal Verlajn (Mercedes-AMG): “Odabrao sam 94 zato što sam rođen 1994, a i izgleda prilično kul.”

#99 Majk Rokenfeler (Audi): “Devet je moj srećan broj. I onda sam mislio da će biti još bolje kada ga dupliram.”