Reno sport trofej, buduća zvezda Svetske Reno serije

Zanimljiva vest stiže iz Reno sport tehnologija – najnovija kreacija sportskog odeljenja francuskog proizvođača, izložbena verzija modela „reno sport trofej“, biće prikazana javnosti na Moskovskom međunarodnom salonu automobila, koji traje od 27. avgusta do 7. septembra.

Reno je najavio intenzivni program razvoja i testiranja ovog sasvim novog automobila, na kojem će 2015. biti zasnovana cela zasebna kategorija Svetske Reno serije.

Podsetimo, ove godine, u svojoj jubilarnoj desetoj sezoni, Reno serija ima disciplinu manje nego pre i uključuje Formulu Reno 3.5, Formulu Reno 2.0 i Klio kup. Iz programa je nestao Megan trofej, koji je u spektru Renoovih takmičarskih kategorija bio „između GT i turing serije“ i trebalo je da trkače priprema i prosleđuje u endurans i GT trke.
20120316082518-d3e19157 20120312131712-ab1683fb
I pored nekih relativno poznatih imena koja su ga osvajala, Megan trofej nije bio odskočna daska za pomenute discipline i svojim prvacima u praksi nije donosio ništa. Od iduće godine, zameniće ga Reno sport trofej, kao najnoviji član porodice Reno sport tehnologija i kao protagonista monomarka šampionata.

Vozilo je projektovano kao isključivo takmičarsko, sa čistim performansama na umu. Njegove specifikacije odraz su trkačkog pedigrea: auto je težak 1.100 kg, monokok od karbonfibera izrađuje Dalara, a pokretaće ga Nismo agregat od preko 500 KS. Sedmostepeni sekvencijalni menjač izrađuje Sadev, dok Mišlen za njega razvija posebne pneumatike.

Patris Rati, direktor Reno sport tehnologija, otkrio je scenario pripremljen za novu takmičarsku kategoriju: ona bi na svakoj rundi trebalo da vozi tri trke: dve sprint i jednu endurans. Svaki auto treba imaće dvočlanu posadu, što u planu zvuči kao novi pokušaj da se vozači pripreme za prolaz u vrhunska prvenstva „s prekrivenim točkovima“.

Francuzi tvrde da će novi auto zadiviti dizajnom i izuzetnim performansama, te da „sport trofej“ ima sve uslove da postane hit među timovima, vozačima, posetiocima i gledaocima Svetske Reno serije. Koliko su u pravu, bar kada je izgled u pitanju, videćemo 27. avgusta, prvog dana Moskovskog salona, kada je zakazana premijera izložbene verzije „reno sport trofeja“.