TC3 – nova svetska turing serija startuje 2015.

Za sezonu 2015. najavljen je start novog globalnog turing šampionata, TC3 internacionalne serije.

Cilj ovog prvenstva je formiranje koncepta „piramide“ turing automobila, koji se mogu takmičiti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. TC3 treba da se pojavi kao pratilac na nekoliko trkačih vikenda Formule 1.

Polazni ciljevi organizatora su impresivan izgled automobila, moćne performanse i kontrolisani troškovi, kako bi serija bila pristupačna privatnicima. Tehnički principi treba da „prate GT3 filozofiju“, uz vođenje računa o ujednačenju performansi.

Planirano je „više od deset trkačkih vikenda na četiri kontinenta“, od kojih će neki biti voženi u okviru programa gran pri trka Formule 1, što TC3 seriji treba da donese široku publiku i veliku medijsku pažnju već u prvoj sezoni. Štaviše, najavljeno je i organizovanje ekvivalentne „sestrinske“ TC3 azijske serije, koja će se na određenim rundama takmičiti zajedno sa Internacionalnom.

Glavni svetski proizvođači automobila među svojim modelima imaju vozila koja bi se mogla pokazati prikladnim za TC3 šampionat. On će ciljano biti skrojen tako da u centar pažnje postavi klijentske takmičarske programe, dok će, s druge strane, ljubiteljima auto-sporta ponuditi „globalni trkački proizvod“ u vidu vrhunskih turing trka.

Više detalja o samoj TC3 seriji i njenom kalendaru za 2015. biće objavljeno uskoro…