Ribeiro: WTCC je spreman za nove zemlje

Direktor Svetskog šampionata turing automobila, Eurosportov Fransoa Ribeiro, dao je prva objašnjenja u vezi sa zvaničnim WTCC kalendarom za 2015. godinu, objavljenim pre tri dana. On je prokomentarisao detalje organizacije spektakla na Nordšlajfe i zamene runde u Makauu onom u Dohi.

Inauguralna WTCC trka na „Zelenom paklu“ verovatno je najveći sportski poduhvat koji je aktuelno rukovodstvo šampionata moglo da upriliči.

„Povratak Svetskog prvenstva u Nemačku morao je da bude nešto jedinstveno, a ne postoji bolji scenario od trkanja na Nordšlajfe u okviru trkačkog vikenda na 24 časa Nirburgringa“, istakao je Ribeiro.U poduhvatu sarađujemo sa ADAC-om Nordrajn i lokalnim organizatorima i već smo oformili istinsko partnerstvo u koje svaka strana unosi svoju stručnost, na dobrobit publike, TV gledalaca i partnera. Naš TV prenos sadržaće važne novine, imaćemo avion sa odašiljačem signala i helikoptere koji će leteti najniže što je moguće da bi snimili akciju u neverovatnom okruženju. WTCC runda na Nirburgringu je novi izazov s kojim smo želeli da suočimo timove i vozače.“

vln-2014-08-23-051 1399
Inauguralna runda u Kataru biće višestruka premijera. Ne samo da će WTCC debitovati na Bliskom istoku, već će prvi put trke Svetskog šampionata turing automobila biti održane pod veštačkim osvetljenjem. Na Losailu takav ambijent nije čudan: reflektori su tamo tradicionalni pratilac MotoGP takmičenja. Termin je odabran s ukusom TV publike na umu, jer se računa da noćni start pada u vreme podesnije za emitovanje. Takođe, prvi put posle 10 godina sezonsko finale neće se voziti na stazi Makau Guja, u sklopu tamošnjeg gran prija.

Francuz se osvrnuo i na tu krupnu novinu u kalendaru.

„Velika nagrada Makaua mnogo je pomogla Svetskom šampionatu turing automobila da prvi put oseti kako izgleda trkati se u Aziji. Sada, međutim, imamo solidnu reputaciju i bazu TV gledalaca u regionu, prisutni smo u Kini, Japanu, a bićemo i u Tajlandu. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo organizatorima Makau gran prija što su nam bili domaćini od 2005. godine“, kazao je generalni menadžer šampionata, opraštajući se od „Monaka Dalekog istoka“.

race_doha_sun04
„Tokom decenije postojanja, WTCC je odrastao i sazreo, stoga smo odlučili da potražimo alternative u novoj regiji koja nam može otvoriti nova tržišta, nudi podesnije TV termine i bliža je Evropi, što će omogućiti našim timovima da se brže vrate u svoja sedišta“, zaključio je Ribeiro.

Još nije određeno mesto održavanja japanske runde prvenstva. Razgovara se o Suzuki, ali se na zvaničnom WTCC sajtu pojavila i rečenica koja nagoveštava da je i Motegi u nekoj vrsti pregovora.

Sezonu otvara Argentina, a rokovi transporta doveli bi WTCC ekipe u neugodan vremenski tesnac, jer one pre odlaska u Južnu Ameriku treba da zaokruže budžete, razviju, pripreme i/ili osavremene svoje automobile, kao i da testiraju u predsezoni. Organizator je stoga osmislio logističku olakšicu. Da bi se timovima dalo što više vremena, sav materijal će u Argentinu biti prevezen avionom, a po završetku takmičarskog vikenda na Termama, sve će biti ukrcano u kontejnere i u Maroko otpremljeno teretnim brodom.