ETCC 2015. ima šest rundi, voze se Hungaroring i Brno

FIA Svetski savet auto sporta objavio je kalendar Evropskog kupa turing automobila za sezonu 2015.

ETCC je prvi put u svojoj istoriji proširen na šest takmičarskih rundi, to jest na 12 trka koje će biti održane na autodromima u Zapadnoj i Srednjoj Evropi.

Otkako se evropsko turing takmičenje vozi u formi kupa, najveći broj rundi bio je pet, koliko je voženo 2013. i 2014. godine. Stoga će predstojeća sezona biti najduža dosad i po svom ustrojstvu već sasvim nalik na evropski šampionat.

Prve tri runde 2015 – Mađarska, Slovačka i Francuska – održavaju se u sklopu WTCC trkačkih vikenda, dok se u drugoj polovini sezone ETC kup osamostaljuje i razdvaja od nadmetanja svetskog prvenstva.

Start_Race2_3 _ML17762
Na kalendaru ETC kupa prvi put se nalazi Hungaroring, samim tim, kraj Budimpešte će se premijerno odvijati dupli turing program (WTCC i ETCC). Takva praksa na Slovakija ringu postoji od 2012, a na Pol Rikaru od ove godine, dok je Salcburgring obrnut slučaj – prema najavljenom rasporedu, Austrija gubi svetsko, a zadržava evropsko takmičenje.

Automotodrom Masarik u Brnu vraća Češku u ETC kup posle godinu dana pauze, a sezonu će, kao i 2014. zatvoriti trke na sicilijanskoj pisti Perguza.

Sa kalendara je u odnosu na ovu godinu – kao i u slučaju Svetskog prvenstva – otpao Spa Frankoršamp.

kalendar FIA ETC kupa 2015.
3. maj – Hungaroring – Mađarska
21. jun – Slovakija ring – Slovačka
28. jun – Pol Rikar – Francuska
26. jul – Salcburgring, Austrija *
6. septembar – Brno – Češka
4. oktobar – Perguza – Italija

*pregovori s promoterom u toku