RML došao do „mnogih pozitivnih zaključaka“

Da kojim slučajem učestvuje u Svetskom šampionatu turing automobila 2014. kao fabrička ekipa i da je zastupljen u poretku proizvođača, Ševrolet (ili RML Ševrolet) bi posle prve WTCC runde zauzimao drugo mesto u odgovarajućoj klasifikaciji. Nalazio bi se iza Sitroena, a ispred Honde i Lade.

To je, razume se, ogromna satisfakcija za Rej Malok limited, englesku tjunersku kuću koja je izradila šest „ševroleta“ TC1 specifikacija i predala ih na korišćenje ROAL motorsportu, Kampos rejsingu i Minih motorsportu.

RML-ov bilans prvog takmičarskog vikenda glasi: pet automobila startovalo u kvalifikacijama, četiri su ušla u top 10, dva u top 5 (Čilton i Borković). Bodove su osvajali Čilton, Borković, Valente i Morbideli. Najviši pojedinačni plasman zabeležio je Valente, stigavši do trećeg mesta u trci 2. Posle prve runde, Čilton je treći, a Valente četvrti u generalnom plasmanu vozača.

Rej Malok, izvršni direktor kompanije ponosan je na rezultate klijenata u Marakešu, na otvaranju nove WTCC ere, a za koje RML-u pripada lavovski deo zasluga.

„Pre manje od šest meseci, naši projektanti stavili su olovke na papir da bi stvorili auto koji ste u Maroku videli na startu. Važno je upamtiti da je to, zbog novih tehničkih pravila, potpuno novi dizajn, započet sa čistog lista papira. Uz ograničen budžet i samo jednu probnu vožnju pre nego što smo isporučili automobile mušterijama, rezultati u Marakešu su nešto posebno. Oduševljen sam što smo klijentima obezbedili automobile sposobne da nadmaše fabričke ekipe Lade i Honde, koje su imali značajnu budžetsku i vremensku prednost u odnosu na nas,“ istakao je Malok.

RMLOtkako je 2005. Svetski turing šampionat ponovo ustanovljen, RML u njemu prvi put nema sopstveni tim, ali su njegovi ljudi i te kako prisutni u padoku. Englezi u cilju kontinuirane podrške klijentima na WTCC trke šalju inženjere, tehničare za izradu i sklapanje, kao i koordinatore zadužene za rezervne delove.

Ekipu za podršku klijentima predvodio je direktor sportskih operacija RML-a, Ron Hartvelt, koji je dodao: „Naši timovi pristupili su ovom izazovu veoma predano i posvećeno i mislim da svi treba da budu ponosni na ono što je postignuto u tako kratkom vremenskom periodu. Uprkos početnim problemima, koji su se sa ovako novim automobilima i mogli očekivati, jedine poteškoće koje su timovi doživeli posledica su nedovoljnog poznavanja automobila i odgovarajućih operativnih procedura.“

„Novi „kruz“ zahteva određeno vreme za prilagođavanje, pogotovo od timova koji su navikli da rade sa drugim automobilima. Mnogo je pozitivnih zaključaka sa marokanskog vikenda, a mi ćemo iza scene nastaviti da se trudimo kako bismo svim klijentima omogućili da napreduju u skladu sa sopstvenim ambicijama,“ obećao je Hartvelt.