Rob Haf: Ili u zid, ili na vrh podijuma!

Rob Haf verovao je da će blistati u Makauu, od njega se to i očekivalo i trkač iz Kembridža nije razočarao. Izvukavši maksimum iz auta, milimetarski preciznom vožnjom na ulicama „Monaka Dalekog istoka“, postigao je osmo vreme na kvalifikacijama, obezbedivši sebi i svojoj „granti“ start iz četvrtog reda u trci 1, ali, još mnogo važnije, start sa treće pozicije u trci 2.

Ne samo što je „granta“ ispoljila sasvim solidan tempo u urbanom kanjonu Makaua, već je Rob i strateški pametno odigrao u kvalifikacijama, iskoristivši zavetrinu četvorice rivala pred sobom da kompenzuje „ladin“ manjak brzine na pravcima. Ostalo su dovršili njegova urođena sklonost ka ovoj stazi, intuicija i moć prosuđivanja. Četvrto prolazno vreme koje je Haf postigao u srednjem sektoru pokazuje gde je „granta“ konkurentna.

339_HUFF„Izvezao sam 2:25.8, to je sekund i po iza momaka na čelu kolone“, ispričao je Rob. „Auto je dobar za vožnju, dobro funkcioniše na brežuljcima i na vrhu, ali jednostavno nemamo brzinu na pravcima, na tačkama merenja smo 10km/h sporiji od drugih i tu gubimo vreme. Međutim, „granta“ uliva samopouzdanje i omogućuje mi da forsiram,jer je odlično izbalansirana. Kvalifikacioni rezultat to pokazuje.“

Njegove timske kolege imale su manje sreće. Tompsonov napad na Q2 presekao je Ma Ćinghua, koji je proklizao tačno ispred njega. „Na treninzima smo imali tempo da auto smestimo u top 12“, kazao je Tomo. „Bio sam u krugu koji bi me uveo u Q2, ali se Ma poprečio ispred mene, što mi je oduzelo dragoceno vreme. Uspeo sam da krenem u novi brzi krug, a onda je crvena zastava prekinula sesiju.“

Prekid je izazvao treći Ladin trkač, Mihail Kozlovski, udarivši u ogradu posle Lisabon hotel krivine. Q1 runda nije mogla da bude nastavljena, Tompson će startovati sa 14. mesta, a ruski pilot Lada sporta sa pozicije 15.

U Lada sportu znali su da im je Makau najbolja prilika da „granta“ stekne svoj drugi trijumfalni lovor. Desi li se tako, Haf bi se u bivšoj portugalskoj koloniji sedmi put našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Englez je na stazi Guja slavio za volanom „lačetija“, atmosferskog i turboprehranjivanog „kruza“, a prošle godine dočepao se krajnje neočekivane pobede u automobilu – autsajderu, „seat leonu WTCC“. I ovogodišnja „granta“ je autsajder, ona ovog vikenda ide u penziju i put muzeja Lada sporta, a ekipa bi htela da sa njom još jednom dotakne nebo.

028_HUFF 346_HUFF„Prošle godine startovao sam sa sedmog mesta i pobedio, dakle sve je moguće“, poverio je Haf TouringCarTimesu. „Veoma sam zadovoljan što su ispred mene Čilton i Valente – to je moja prilika. Razumljivo, obojica žele da osvoje trku koliko i ja. Igo dosad nije pobeđivao, ali je par puta bio u prilici da to učini, a Tom je ove godine osvojio jednu trku. Međutim, meni ovaj auto („granta“) ne treba za iduću godinu, mogu da ga iscedim do maksimuma i prilično sam siguran da ću se ili žestoko olupati o neki zid, ili ću se naći na najvišem stepeniku podijuma“, rezolutan je bivši prvak sveta.

Haf je kralj Makaua jer je na njegovim ulicama šest puta prvi prolazio kroz cilj. Čovek sa samo jednim trijumfom manje na stazi Guja zove se Edoardo Mortara. Svojih zbirnih pet pobeda u bivšoj portugalskoj koloniji Italijan je ostvario za volanom F3 i GT automobila, a i ovog vikenda je na licu mesta i takmičiće se u GT kup kategoriji u okviru 61. Velike nagrade Makaua. Haf je rešen da sedmim slavljem poboljša svoj bilans i na svaki način spreči Mortaru da izjednači njegov aktuelni rekordni skor.

069_HUFFAmbicija je utoliko veća što Englez veruje da se WTCC dogodine ne vraća u Makau: „Ovo nam je poslednji put da smo tu, Edoardo Mortara je nadomak izjednačenja mog rekorda ovog vikenda, a ja ću se pobrinuti da učinim sve kako mu to ne bi uspelo“, dodao je agresivno raspoloženi pilot „grante“ #12.

Rob Haf je na 12. poziciji u poretku vozača, ima 66 bodova i eventualnim dobrim rezultatima u nedelju, mogao bi da sezonu završi u prvih 10, ako u konačnom zbiru bude sakupio više poena od Mehdija Benanija i Iga Valentea. Ko se uopšte nadao da će Lada biti u takvoj prilici na kraju sezone 2014?