Rokenfeler: GT3 DTM može dati bolje trkanje, ali više uživate vozeći formulu, prototip, auto Klase 1

Photo by Hoch Zwei

Fabrički Audi piloti Majk Rokenfeler i Loik Dival saglasni su u stavu da GT3 tehnika na koju DTM dogodine prelazi ima potencijal da pruži bolje trkanje nego modeli Klase 1, ali da potonji daju daleko više vozačkog uživanja.

Scenario je poznat: da bi uopšte opstao posle odlaska Audija, DTM za 2021. godinu odustaje od tehnike Klase 1 i prelazi na GT3 platformu. Ona će u određenim segmentima biti izmenjena i poboljšana, kako bi automobili razvijali oko 600 KS.

Sa sportskog aspekta, u prvi plan umesto proizvođača izlaze klijentski timovi.

DTM prelazak na nova tehnička pravila dočekan je s razumevanjem da drugog rešenja nije bilo, ali je otvorio i mnoga pitanja i sumnje. Serija realno više ni po čemu neće pripadati turing, već GT kategoriji, pa je postavljeno i pitanje po čemu će se reformisani DTM razlikovati od svih ostalih šampionata zasnovanih na GT3 tehnici.

Rokenfeler otvoreno kaže da GT3 ili GT3 automobili unapređeni na takozvani GT Pro standard neće pružiti onoliko zadovoljstva u vožnji kao što to čini mašinerija odlazeće Klase 1.

Međutim, DTM šampion iz 2013. veruje da bi trke budućeg DTM-a na GT platformi mogle da budu uzbudljivije od sadašnjih, zato što ti automobili manje zavise od aerodinamike nego aktuelni.

“Znamo zašto DTM dogodine ide tim putem. Ne zato što je to na neki način najbolji auto, već zato što je najdostupniji i zato što je dobra platforma, ti automobili se voze širom sveta”, kazao je Rokenfeler, osvajač 24 časa Le Mana u Audi prototipu 2010. godine.

“Ti automobili priređuju sjajno trkanje, to je sigurno. Mislim da trkanje može da bude izvanredno i (u DTM-u) u stvari može da bude bolje nego što je sada.”

“Zato mislim da je bila zaista dobra odluka da se izvede prelaz na GT3. Kao vozaču, uvek vam je uživanje ako imate auto sposoban da pobedi, bez obzira kakav je auto. Jer, ljudi izgleda uživaju i u Formuli E, a to već govori mnogo.”

“Nema sumnje da skala zadovoljstva u vožnji ide ovim redom: Formula 1, LMP1, možda DTM a zatim GTE i GT3. To je jasno. Što je auto brži, veći je aerodinamički potisak, gume daju jače prianjanje, preciznije možete da vozite… Sve se to postepeno snižava redom koji sam naveo.”

“Ne kažem da nije uživanje voziti GT3 auto, to nikako, samo pokušavam da objasnim. Aktuelni DTM automobili, ili Super GT, ili Klasa 1, kako god želite to da nazovete, mislim da su oni u velikoj meri prototipovi i bliži su LMP2 nego GT3 automobilima.”

Rokenfelerov timski kolega iz ekipe Feniks, Loik Dival još jedan je bivši pobednik 24 časa Le Mana i čovek s iskustvom u vožnji DPi “kadilak” prototipa i IMSA šampionatu sportskih automobila.

Dival ne skriva da nema ambicije da nastavi u DTM-u po GT3 specifikaciji, jer ga ta tehnika ne zanima i ne pruža zadovoljstvo u vožnji poput prototipova ili automobila Klase 1.

Svejedno, Francuz je pohvalio činjenicu da DTM nastavlja da živi i pridružuje se mišljenju da bi GT3 DTM automobili dogodine mogli da prirede uzbudljive trke.

“Pozitivno je što platforma može da nastavi da postoji jer je to dobra platforma. Mislim da trkanje može da bude veoma kul, vidite da je i na Le Manu trkanje u GT klasi sada zabavnije od onog u LMP1. Trkanje može da bude lepo i borbeno.”

“Ali, sam osećaj za volanom nikada neće biti kao u DTM automobilu kakav je sada, ili u DPi, ili u LMP1, automobilima te vrste”, poručio je Dival, koji će svoju budućnost tražiti u prototip kategoriji IMSA prvenstva.