Rusi bi da organizuju jednu rundu WTCR, Lada ne planira nastup u Svetskom kupu

Po ujedinjenju Svetskog turing šampionata i TCR Internacionalne serije, sportski funkcioneri Rusije zainteresovani su da budu domaćini jedne runde Svetskog kupa turing automobila, WTCR.

To je za portal Autosport.com.ru potvrdio Oleg Petrikov, rukovodilac Ruske serije kružnih trka (RSKG), nacionalnog šampionata na krugu u najvećoj zemlji na svetu.

To takmičenje je među prvima prihvatilo TCR koncept i smestilo TCR tehniku u klasu Turing, koja je i najjača i najprestižnija u celom RSKG.

“Kod nas su 2015. godine, u najjačoj klasi RSKG, Turing, počeli da se pojavljuju automobili TCR, to je bilo istovremeno s debijem TCR Internacionalne serije”, istakao je Petrikov.

“U prošloj sezoni broj tih automobila u našem šampionatu dostigao je šesnaest i u sledećoj godini očekujemo dalji porast broja učesnika.”

“Zahvalni smo Marčelu Lotiju na briljantno ostvarenom konceptu brzih, pouzdanih i srazmerno pristupačnih automobila, koji su se odlično uklopili u naš šampionat.”

“Kako se FIA pojavljuje kao regulatorno telo nove serije, to će imati pozitivno dejstvo njegovu na sportsku i tehničku stranu. Za Rusku seriju kružnih trka njihove odluke o balansu performansi predstavljaće dobar orijentir.”

“Mi smo u stalnim razgovorima s WTCR i TCR rukovodiocima i razmatramo mogućnost da jednu rundu FIA WTCR organizujemo u Rusiji. Imamo uspešna iskustva jer smo naše trke izvodili tokom zajedničkih trkačkih vikenda i sa WTCC-om i sa TCR Internacionalnom serijom.”

Ako se pogleda još nekompletni kalendar inauguralne WTCR sezone od 10 rundi, u njemu je ciljano upražnjeno još jedno mesto, zbog pregovora sa potencijalnim organizatorima. Slobodni termini su ili kraj jula, ili početak oktobra. Prvi je između Vila Reala i Termi, a drugi između Ningboa i Suzuke i teško je u bilo kojem od njih videti (geografski i logistički) prostor za Rusiju 2018.

Kao što čitaoci Serbiaringa dobro znaju, u Ruskom prvenstvu na krugu i te kako je prisutan i uspešan model “lada vesta TCR”. Portal Autosport.com.ru zato se obratio direktoru razvoja Lada sporta s pitanjem da li kuća iz Toljatija planira WTCR učešće i dobio odgovor da kompanija još nema takve planove.