San se nastavlja: Tarkvini posle pobede osvojio i pol-poziciju za glavnu trku vikenda

Photo Paulo Maria / DPPI

I drugi dan prvog trkačkog vikenda Svetskog kupa turing automobila nastavljen je u znaku “hjundaija”.

Najbolje kvalifikaciono vreme i najbrži krug u dosadašnjem toku ovog vikenda postavio je Gabrijele Tarkvini, koji je u Q3 bio brži od Ivana Milera za svega osam stotinki.

Prvi deo kvalifikacija nije mogao da prođe bez incidenta i prekida. Ovog puta je u zidu završio Dipon u “audiju RS3 LMS”, a prekid je potrajao zbog popravke zaštitne ograde.

U prvoj sesiji nije bilo mnogo iznenađenja, Miler, Bjerk Tarkvini i Mihelis bili su najbrži ispred Hafa i to je jedinih pet vozača koji su letvicu spustili ispod minut i 25 sekundi.

Prolaz u Q1 je obezbedio Ferviš, jučerašnji inicijator velikog incidenta na startu prve trke i to je najveće iznenađenje ovog dela kvalifikacija.

Odličan tempo prikazao je Tompson, dok je njegov timski kolega Gerijeri podbacio i ostao prvi ispod crte. Neprijatno iznenađenje priredio je i Koronel, koji će obe trke startovati sa 14. pozicije.

Čitavu drugu sesiju vozači drugih brendova su se borili da uđu u Q3 sa četiri “hjundaija”.

To je povremeno polazilo za rukom Hafu, Benaniju i Erlaheru, a mladi Francuzu je u tome uspeo, plasiravši se kao peti iza Bjerka, Tarkvinija, Mihelisa i Milera.

Dileme nije bilo oko toga ko će biti prvi na startu prve popodnevne trke, jer je Oriola sve vreme držao deseto mesto. Inverzni startni raspored doneće dobru poziciju i TCR šampionu Verneu, kao i turing veteranu Tompsonu.

Erlaherov krug u Q3 bio je 1,24:797, ali ga je odmah nadmašio Miler 1,24:396. Mihelisu je u brzom krugu pobegao zadnji kraj, ali je i pored toga uspeo da popravi Erlaherovo vreme kruga na 1,24:540. Tarkvini je bio sporiji od Milera u prvom sektoru, taj zaostatak smanjio je u drugom, da bi na kraju bio bolji od četvorostrukog šampiona sveta za svega osam stotinki (1,24;316).

Bjerku je auto otklizao na istom mestu gde i Mihelisu, ali se Šveđanin nije izvukao i završio je kao četvrti (1,24:653).

Druga trka vozi se od 17. 30 uz direktan prenos na Eurosportu 1.