Šapovalov: „Grante“ idu u muzej

Viktor Šapovalov, šef Lada sporta, na sezonu 2014. gleda sa zadovoljstvom i ponosom. Njegova ekipa stigla je do prve pobede u Svetskom šampionatu turing automobila i time je sa liste svojih obaveza skinula jednu značajnu stavku.

WTCC program proizvođača iz Toljatija dogodine se nastavlja s novim modelom auta i uz novog sponzora. Stečeno iskustvo i stara i nova partnerstva otvaraju velike mogućnosti i pružaju osnovanu nadu da će sezona 2015. biti još uspešnija.

„Ove sezone ostvarili smo jedan važan cilj i zbog toga sam presrećan,” kazao je Šapovalov za TouringCarTimes, osvrćući se na najbolje rezultate Lade otkako nastupa u WTCC-u. „Ekipa je izvela izvanredne stvari tokom svih ovih godina i to je zaslužena nagrada za sve naše napore. Dugo sam sanjao o pobedi i najzad smo do nje stigli!“

img_1626._1jpgPrvi čovek ruskog trkačkog tima ubeđen je da će „vesta“ od prvog koraka u šampionatu biti konkurentnija nego što je „granta“ bila: „Posmatrajući sav trud uložen u novu „vestu“ i filozofiju koju na njoj primenjujemo, verujem da će naša konkurentnost iduće godine ogromno porasti. Naš partner Oreka intenzivno je uključen u ovaj projekat, Lada čvrsto veruje u ovaj šampionat, dakle, samouvereni smo.“

Predsednik korporacije Avtovaz Bo Anderson u više navrata je isticao koliko je WTCC program bitan za popravljanje imidža Lade kao brenda. Šapovalov veruje da takav stav daje život sportskom poduhvatu kuće, ali i da donosi veliku odgovornost: „Naravno, pravac koji Lada sport zauzima potiče od velikog poverenja koje fabrika ima u nas. Imidž brenda se popravlja zahvaljujući uspesima u Svetskom šampionatu turing automobila i u tom smislu, to je još jedna vrsta pozitivnog pritiska koji će nas pratiti u godinama koje dolaze.“

8dea7a91e4608baea2da06236ac08Verovatno se niko od privatnika ne bi ni interesovao da sa TC1 „grantama“ okuša sreću u Svetskom šampionatu. Svejedno, Lada sport ionako ne namerava da ih učini dostupnim, međutim, kada na scenu stupi „vesta“, situacija će na tom planu biti drugačija.

„U ovom trenutku nemamo namera da naša vozila isporučujemo klijentima. S novom „vestom“, to će postati mogućnost, ali što se tiče naša tri aktuelna automobila, oni će u muzej“, kazao je Šapovalov.

Lada će, dakle, u Makauu poslati „grante“ u penziju, a njena vozačka postava će, uprkos partnerstvu sa Rosnjeftom kao generalnim sponzorom, u 2015. ostati nepromenjena i činiće je Rob Haf, Džejms Tompson i Mihail Kozlovski.