Seat leon Evrokup startuje u Nemačkoj

Novi Seat leon Evrokup startuje ovog vikenda na Nirburgringu. Nemačka je domaćin prve od šest ovogodišnjih rundi ponovo rođenog takmičenja, u kojem će učestvovati 21 vozač iz 11 zemalja, a svi će biti za volanom novog „seat leon kup“ automobila.

Učesnici ovogodišnjeg Evrokupa preuzeli su i isprobali svoje nove trkačke sprave na test danu u Barseloni. Među takmičarima prijavljenim za 2014. ističu se Gabor Veber (WTCC vozač i pobednik poslednje sezone starog Leon Evrokupa), Stijan Polsen (osvajač ETC kupa u SMT klasi 2011), Žordi Oriola (ETCC učesnik 2013), Stefano Komini (osvajač Megan trofeja 2011) i Ferenc Fica (ETCC trkač 2012. i 2013).

017LeonEurocup00HandoverBarcelonaPrva runda Leon Evrokupa vozi se zajedno sa Međunarodnim otvorenim GT šampionatom. Trkački vikend otvaraju dva treninga od po 30 minuta, koji se voze u petak. U subotu su na programu tridesetominutne kvalifikacije i trka 1. Trka 2 predviđena je za nedelju ujutro. Svaka trka traje najduže 40 minuta, distanca iznosi između 50 i 70 kilometara.

Bodove osvajaju prvih osam takmičara: pobedniku trke pripada 10 poena, drugoplasiranom 8, treći dobija 6 dok jedan bod osvaja vozač koji kroz cilj prođe osmi. I tri najbolje plasirana vozača na kvalifikacijama stiču poene u formatu 3-2-1. Organizator je spremio i novčane nagrade, a pobednik svake trke zaradiće 2.500 evra.

„Došao je i taj trenutak. Posle nekoliko napornih meseci, spremni smo za prvi trkački vikend u Nemačkoj. Zvanični test dan u Barseloni bio je i uspešan i veoma je koristio svim vozačima da se upoznaju sa svojim automobilima, shvate ih i pripreme se za sezonu. Novi „seat leon kup“ pokazao se kao pouzdan, svi timovi bili su u prilici da izvezu veliki broj krugova. Sezona će biti veoma interesantna, među vozačima imamo i tinejdžere i veoma iskusne takmičare, uključujući i tri dame. Obećavamo uzbudljivo trkanje tokom cele godine,“ izjavio je Haime Puđ, direktor Seat sporta.

135LeonEurocup00HandoverBarcelonaSeat leon Evrokup je nova trkačka serija sportskog odeljenja španske kuće, naslednik takmičenja koje je postojalo od 2008. do 2010. godine. Karavan novog Evrokupa posetiće šest evropskih staza: Nirburgring, Silverston, Salcburgring, Spa-Frankoršamp, Moncu i Barselonu.

Novi „seat leon kup“ automobil pokreće dvolitarski četvorocilindrični turboprehranjivani motor, koji oslobađa 330KS. Snaga se na prednje točkove prenosi preko šestobrzinskog menjača. Auto je težak 1.150 kg i ima FIA homologiran sigurnosni kavez. Od svog serijskog parnjaka, „leon kup“ razlikuje se i po tome što je za 16,6 cm širi i ima točkove od 18 inča.

U međunarodnim i regionalnim sportskim programima, koji su počeli 1970. godine, a čiji su vrhunac dve WTCC titule osvojene 2008. i 2009, Seat sport zabeležio je više od 25 reli i turing šampionskih naslova.