Seat najavio Evrokup 2016, unapredio “leon rejser”

Seatova tradicionalna posvećenost automobilskom sportu nastavlja se i u ovoj sezoni, kroz organizaciju sopstvenog takmičenja – Seat leon Evrokupa – i kroz podršku klijentskim programima u različitim serijama u kojima se može trkati “seat leon kup rejser”, odnosno njegova unapređena verzija “kup rejser TCR”.

“Seat leon kup rejser” od 330 KS bio je i ostaje model predviđen za vrhunske sportske aktivnosti kuće na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. Auto je za ovu godinu doživeo sistematska poboljšanja u brojnim detaljima i u njega je ugrađeno još savremene tehnologije. Novitet za 2016. je model zvanično nazvan “kup rejser TCR”, koji poseduje sekvencijalnu umesto DSG transmisije, konfigurisan i optimizovan za sve serije koje se voze po TCR normama, kao i za trke izdržljivosti.

“Leon kup rejser” je već jedan od najuspešnijih trenutno aktivnih takmičarskih turing automobila. Prvi je put prikazan u proleće 2014. i prodat je u tiražu “značajno većem” od stotinu primeraka, a u svojim garažama ga poseduje preko sto timova iz 22 zemlje.

135LeonEurocup00HandoverBarcelona
Prva tura leon rejsera spremna za isporuku 2014. godine

Sportski odsek kuće iz Martorela ponovo će organizovati svoju monomarka seriju, Seat leon Evrokup, jedno od najatrkativnijih kup nadmetanja u Evropi. U trećoj sezoni obnovljenog Evrokupa program se ponovo sastoji od sedam rundi i četrnaest trka, a karavan će obići sedam evropskih zemalja i njihove poznate autodrome. Kalendar izgleda ovako:

23/24. april: Eštoril, Portugal
14/15. maj: Silverstone, Velika Britanija
4/5. jun: Pol Rikar, Francuska
16/17. jul: Muđelo, Italija
10/11. septembar: Red bul ring, Austrija
17/18. septembar: Nirburgring, Nemačka
29/30. oktobar: Montmelo, Španija

Takmičarski program trebalo bi da zadrži već ustaljenu strukturu: dva treninga, jedne kvalifikacije, dve trke u sprint formatu. Kao i obično, učesnicima je na raspolaganju servisni tim Seat sporta, zadužen za tehničku podršku i distribuciju rezervnih delova.

25.10.2015 - Race 2, Loris Hezemans (NED) SEAT León, Target Competition
Hezemans, Oriola i Žene na TCR rundi u Buriramu

Prošle godine pokrenuta TCR Internacionalna serija predstavlja najveću planetarnu pozornicu na kojoj se “leon kup rejser” može trkati. Timsku krunu 2015. osvojio je tadašnji klijent španske fabrike, tim Target kompetišn, a vozačku njegov as Stefano Komini.

U 2016. TCR Internacionalna serija je već etablirano svetsko takmičenje. Ono se u novom izdanju proteže na 12 rundi i 24 trke, u kalendaru koji geografski uključuje Evropu i Aziju, tri gostovanja u okviru pratećeg programa Svetskog prvenstva Formule 1 (Bahrein, Singapur, Malezija), te spektakularno finale u okviru 63. Velike nagrade Makaua.

“Seat leon kup rejser” je derivat serijskog modela “seat leon kupra”, s kojim deli karakterističan dizajn i čvrstu šasiju srazmerno male težine. “Rejserov” agregat od 2 litra zapremine, 330 KS i sa maksimalnim obrtnim momentom od 400 Nm takođe je blizak rođak produkcijskog modela. I DSG menjač i elektronska blokada prednjeg diferencijala takođe potiču od najperformantnijeg modela u putničkoj gami “leona”.

Seat sport je pristupio brižljivom daljem razvoju perjanice svog trkačkog programa. Evrokup verzija postala je aerodinamički efikasnija, zahvaljujući novom aero paketu koji poboljšava odnos potiska i otpora vazduha i automobilu daje veću brzinu i na pravcima i u krivinama.

Leon-Cup-Racer03
Kokpit leon rejsera, prezentacija 2014.

Preprojektovani su rashladni i izduvni sistem, čime su oboma poboljšane performanse. Zahvaljujući novim dvosmerno podesivim amortizerima “rejser” se može preciznije prilagoditi zahtevima pojedinačnih staza i individualnom stilu različitih vozača. Instaliran je novi rezervoar za gorivo, izveden po višim standardima bezbednosti. Njegov kapacitet iznosi sto litara i poseduje sistem za brzo tankovanje, što će biti od velike koristi u trkama izdržljivosti.

Verzija “kup rejsera” za TCR Internacionalnu seriju dobila je novu, lakšu i individualno prilagodljiviju transmisiju, kao i robustniji i lakši kočni sistem. Tako Seat sport od sezone 2016. nudi unapređenu varijantu “kup rejsera”, konfigurisanu ciljano za TCR i endurans trkanje (na primer 24 sata Nirburgringa, ili takmičenja 24H serije). Najvažnija promena na “rejseru TCR” jeste uvođenje sekvencijalnog šestostepenog trkačkog menjača koji je izadio Sadev i kojim se komanduje klackalicama montiranim iza obruča volana. “Endurans paket” uključuje robustnu mehaničku blokadu prednjeg diferencijala i šestoklipne AP Radi-Cal kočnice.

Španci ističu da u “leon kup rejseru” već tradicionalno nude izuzetne performanse po fer ceni za taj nivo tehnologije. Model sa DSG transmisijom može se poručiti od Seat sporta za 85.000 evra (bez poreza). Unapređena verzija sa sekvencijalnim menjačem prodaje se za 110.000 (takođe bez dažbina).