Sena stiže na Kroft: Lokalni tinejdžer bi da zablista u Jorkširu

Sena Proktor jedini je trkač iz Jorkšira u Britanskom prvenstvu turing automobila 2017.

Osamnaestogodišnjak je debitant u najznačajnijem i najvećem takmičenju četvorotočkaša na Ostrvu, u koje je stigao iz Reno klio kupa.

Vozač je “voksol astre” ekipe PMR, fabričke postave Voksola, i timski kolega superiskusnog BTCC/WTCC pilota Toma Čiltona, višestrukog osvajača trka u obema serijama.

Prvi top 10 plasman tinejdžer iz Drifilda zabeležio je na Doningtonu, bodove je dosad osvajao u četiri navrata, a prvi ulazak u najbržih 10 na kvalifikacijama ostvario je na četvrtoj BTCC rundi na Olton parku. Međutim, taj rezultat mu je izbrisalo nepoštovanje žute zastave, pa je startovao šesnaesti.

BTCC ovog vikenda dolazi u severni Jorkšir, na stazu koju Proktor s razlogom smatra svojom domaćom i na kojoj je posebno motivisan da se pokaže u najboljem mogućem izdanju.

“Jedva čekam vikend na Kroftu. Biće sjajno, jer će mnogo prijatelja, članova porodice i sponzora doći da me podrže i želim da ih nagradim svojim najboljim plasmanom u sezoni. Kroft je jedna od mojih omiljenih staza u kalendaru, iako izgleda da tu nikad nisam imao mnogo sreće. Nadam se da će ovo biti vikend kad će nam se sve kockice poklopiti”, kaže momak koji je 22. u generalnom, a vodeći je u poretku Džek Sirs trofeja, namenjenog BTCC početnicima.

“Kroft je sjajna staza za gledaoce i “proizvodi” briljantno trkanje. Prva dva sektora su brza, tu auto držite na samoj ivici, a zatim dolazi uzani, tehnički završni sektor. Tu morate da se zauzdate, da vozite vrlo čisto i što je strpljivije moguće.”

“Krug kao da je sastavljen iz dva dela i s tog aspekta, veliko je zadovoljstvo kada ga vozite, a da i ne pominjem koliko je inženjerima teško da pronađu savršen setap.”

“Tokom prvih nekoliko rundi šampionata, stalno napredujemo s “astrom” i nadam se da obećavajuću formu s Olton parka na Kroftu možemo da prevedemo u nešto konkretno. Pošto sam u ranjoj fazi sezone vozio prilično konzervativno, otac (i sam bivši BTCC trkač Mark Proktor) me je malo pustio s lanca na Oltonu i tamo sam malo više rizikovao. Nešto od toga se isplatilo, nešto nije”, samokritičan je tinejdžer slavnog imena.

“Cilj mora da bude da se na Kroftu ponovo kvalifikujem među najboljih deset i da onda taj rezultat pretočim u tri plasmana u solidnim bodovima. To prošli put nismo uspeli da uradimo.”
 
“Takmičenje u Britanskom turing prvenstvu dosad se pokazalo kao fantastično iskustvo. Borbe su neverovatno žestoke celom dužinom kolone i ovo je, bez sumnje, najbolja serija u Britaniji. Tek su mi se sada otvorile oči koliko je trkanje blisko, ali to je izazov u kojem uživam. Planiram da se ovde zadržim prilično dugo”, poručuje Sena Proktor.