Šta ima više delova, trkački “seat” ili “dukati”?

Tehnička umešnost i tehnologija združeni su u procesu proizvodnje automobila u Seat sportu, baš kao i u izradi motocikala u trkačkom odseku Dukatija.

Prvi tim radi u Martorelu, Dukati korse operiše u Bolonji, a cilj im je isti: da njihov proizvod može da dospe do pobedničkog postolja. Ovo su neki detalji izrade trkačkih “seata” i “dukatija”.

I jedan i drugi proces podsećaju na sklapanje slagalice od hiljada delova.

Standardna šasija “seat leona” služi kao osnova za trkački automobil. Na ovu strukturu dodaje se 1.400 delova koji će je pretvoriti u “leon rejser”.

S druge strane, na šasiju “dukatija”, posebno projektovanu za trkanje, montira se 2.060 delova.

Tim mehaničara potroši 277 sati ručnog rada od prvog do poslednjeg koraka u sklapanju takmičarskog automobila. Za isti proces kod motocikla potrebno je 80 sati.

Motor “seat leon kup rejsera” težak je 170 kilograma, dok “srce” trkačkog “dukatija” ima 49. U oba slučaja, agregat je jedan od prvih elemenata koji zauzima svoje mesto u kompleksnoj “slagalici”. Kod automobila, on se u svoj prostor spušta pomoću krana, dok ga u stvaranju dvotočkaša trojica mehaničara ručno podižu i pričvršćuju za šasiju.

Kod obe takmičarske sprave, gubitak vremena pri promeni stepena prenosa mora da se svede na minimum. “Dukati” se oslanja na bešavnu tehnologiju (DST), zahvaljujući kojoj za šaltovanje treba tek 9 milisekundi i dovoljan je samo pritisak na polugu menjača.

“Leon kup rejser” poseduje šestostepeni elektronski DSG menjač, a klackalice za promenu brzina smeštene su iza volana.

Maksimalna brzina trkačkog “leona” iznosi 267 km/h, a za kočenje automobila teškog 1.119 kilograma zadužen je sistem koji uključuje šestoklipne čeljusti, diskove od 378 milimetara napred i 272 mm pozadi.

MotoGP “dukati” u istu svrhu koristi dva karbonska kočna diska od 340 milimetara i četvoroklipnu čeljust napred, a pozadi jedan čelični disk sa dvoklipnim kleštima. Oni kontrolišu maksimalnu brzinu veću od 350 km/h i obuzdavaju težinu od 157 kilograma.