Serbiaring na Hungaroringu: Sa Borkovićem, deset minuta pre kazne

Dušana Borkovića potražili smo nešto kasnije posle kvalifikacija. Želeli smo da prvog Srbina u WTCC-u pustimo da ispuni obaveze prema gostima koje je na Hungaroringu imao, da mu omogućimo da sabere utiske i od njega čujemo malo detaljniji prikaz sesije koja ga je dovela do pol pozicije za trku 2. Pozicije koju smo verovali da Pančevac ima u rukama…

A ispostavilo se da smo se pod šatorom Kampos rejsinga zatekli u trenutku kada je stigla zvanično obaveštenje o kazni izrečenoj Borkoviću zbog tehničke neispravnosti “kruza” #98.

Najpre nas je zanimalo da li je deseto vreme u kvalifikacijama bilo i plod želje i eventualne strateške namere da se startuje sa što boljeg mesta u trci 2.

“Razmišljali smo o toj poziciji,” odgovorio je Duca, “ali nismo sproveli nikakvu strategiju, jer sam ja napravio dve velike greške u kvalifikacijama i morao sam da se namučim da budem deseti. Jednom sam pogrešio na drugoj krivini, drugi put na izlasku na startno-ciljni pravac. Nagazio sam na ivičnjak, koji me je na izlasku iz krivine bacio na spoljnu stranu i na travu i tu mi je auto ozbiljno proklizao. A kad morate ponovo da vozite brzi krug, taj pokušaj uvek ispadne samo gori. Video sam vreme i zgrozio sam se, ali sam ipak završio deseti. Da sam krug izvezao kako treba, možda sam mogao do šestog mesta.”

“Auto svuda podupravlja, baš svuda. Još su me tokom kvalifikacija slali na tehničku kontrolu, spliter je češao merni udeđaj, postoji i mogućnost da me kazne zbog toga,” požalio se Borković, a tako se na kraju i dogodilo.

“Nemamo nikakav plan za start sa pol pozicije, a ako bude kiše, tu nikakav plan neće ni vredeti. Ja i ne računam da ću se u nedelju trkati za poziciju bolju od pete ili šeste, jer su “sitroeni” mnogo brzi, oni su svet za sebe i ponovo će se probiti napred. I to Lopes pre svih, njemu ti prodori bolje idu nego Lebu,” primetio je Dušan.

Brzi Srbin i predobro zna kolika je cena nepoznavanja trkališta na kojima se WTCC takmiči. “Mučimo se na Hungaroringu, ja izgubim dva treninga dok naučim stazu, dok oni koji su tu već vozili iskoriste to vreme za podešavanja. Šta ja posle prvog testa mogu da kažem inženjeru da treba da uradi kad još nisam upoznao finese svake krivine? Naravno, sve će to biti bolje dogodine, kad ponovo dođemo na staze na kojima smo sada prvi put.”

“Ovo je ozbiljan šampionat, ovde četvorica vozača stanu u dve desetinke, a na Hungaroringu smo svi jako, jako blizu. Teško će nam biti i u Slovačkoj, dok Salcburgring više odgovara “kruzu”. Ekipi bi koristilo da ima veću podršku RML-a, na primer onakvu kakvu imaju ROAL motorsport i Tom Čilton.”

Kampos rejsing uči zajedno sa svojim vozačima. Da bi razumela automobil, ekipa u podešavanjima mora i da eksperimentiše, a ti pokušaji ne završavaju se uvek i željenim rezultatom. Svog timskog kolegu Borković opisuje kratko i duhovito: “I Valente je alav, baš kao i ja. Hteo bi što više i to što pre moguće.”

I tu se razgovor završio, neočekivano i naglo. Jedan od Kamposovih inženjera ušao je u timski šator noseći u rukama sudijsku odluku o kazni za vozača automobila #98. Pretpostavljajući o čemu je reč – Borković je, uostalom, najavio šta bi moglo da krene po zlu – ostavili smo Špance da razmišljaju vredi li ulagati žalbu i zaputili se u medija centar da bismo doznali detalje. Posle male nedoumice među zvaničnicima (brišu li se Dušanu svi izvezeni krugovi, ili samo oni iz Q2), ostvario se scenario najgori mogući za srpskog trkača, a o posledicama kazne već ste imali prilike da se informišete na našem sajtu…