Serbiaring na Salcburgingu: Sitroen samo menja formacije na 1-2-3

Oba WTCC treninga na Salcburingu vožena su po odličnim vremenskim uslovima. Ivan Miler otvorio je dan prvim najbržim krugom od 1:23.968, pratili su ga Sebastijan Leb i Hose Marija Lopes. Iza njih nalazio se Hondin trio u formaciji Mihelis-Tarkvini-Benani, dok je najbolje plasirani vozač Ševroleta bio Đani Morbideli.

Dušan Borković je u svom petom brzom krugu postavio vreme 1:23.614, koje ga je probilo na 6. poziciju. U tim trenucima Lopes je vezao dva najbrža sektora i  izvezao krug od 1:22.771, kojim je preuzeo čelo tabele i potisnuo Ivana Milera. Oko polovine sesije istaknuta je crvena zastava, jer je Paskvale Di Sabatino završio u zaštitnom zidu od guma. Redarima je trebalo 15 minuta da uklone njegov BMW, posle čega je prvi trening nastavljen.

Igo Valente se tokom jutra puno mučio sa kočnicama – posle restarta okrenuo se na krivini 1, u trenucima kada su vozači Sitroena isprobavali formacijsku vožnju. Tom Koronel izvezao je krug u vremenu 1:27.253 i popeo se na četvrto mesto, dok je trinaestoplasirani Rob Haf ponovo bio najbrži od vozača.

U poslednjih 10 minuta videli smo okretanje Džejmsa Tompsona, koji je izgubio kontrolu nad svojom “grantom”. Tehnički kvar na automobilu Mihaila Kozlovskog je u samom finišu uzrokovao je novi prekid, a odmah zatim i kraj sesije.

Hose Marija Lopes završio je trening 1 sa najboljim vremenom, ispred Ivana Milera i Sebastijana Leba. Odmah iza njih našli su se vozači “ševrolet RML kruza”, Tom Koronel i Igo Valente. Slede Tarkvini i Mihelis, dok je Dušan Borković zauzeo deseto mesto. Franc Engstler bio je najbrži u TC2T klasi.

Drugi WTCC trening nije doneo ništa novo ni u Austriji, kao ni od početka sezone. Leb, Lopes i Miler napravili su tri najbolja vremena, a rezultat najbržeg bio je 1:22.421. Iza njih su se našli Morbideli, Tarkvini, Koronel, Benani, Čilton, Borković i Monteiro.

AUTO - WTCC AUSTRIA 2014 valente 1

 

valente valente 2

Sesiju je obeležilo izletanje Iga Valentea na superbrzoj krivini 9. Francuz je završio u zaštitnoj ogradi i bogato je polupao svoj “kruz”. Šteta je toliko velika, da je, kako smo čuli od Hoana Orusa, tim menadžera Kampsa, ovo kraj Velnteovog trkačkog vikenda na Salcburgringu.

To je loša vest i za našeg vozača Dušana Borkovića, koji je drugi test završio na 9. mestu.

“Ovo je brza staza, ovde svi mogu da voze brzo, ali se brzi krugovi prave samo u zavetrini i nisu odraz stvarnog stanja, već tuđe pomoći. Ja danas nisam imao nikoga da me povuče, a sada se Valente slupao,” rekao je Borković. Srpski as je danas isprobao nekoliko verzija set-apa, posebno na prednjem desnom točku i, prema sopstvenom priznanju, bolje oseća automobil.

“Auto je dobar, staza je dobra, pokušaću da napravim što bolje vreme u kvalifikacijama i bez Valenteove pomoći. Prvih deset je klasifikovano u sekundi, pa se mi ovde zapravo borimo za desetinke”, objasnio je Borković.