Tarkvini očekuje težak vikend u Austriji

U intervjuu koji je dao ekskluzivno za Serbiaring, a koji ćemo u celosti objaviti u narednim danima, Gabrijele Tarkvini osvrnuo se i na pretpostavljenu (ne)konkurentnost Honde na austrijskoj WTCC rundi. Italijanski as otvoreno je govorio o tome kako “siviku” nedostaju baš ona svojstva koja su od prvorazrednog značaja na brzim pistama.

“Salcburgring je jedna od najtežih staza za nas. Takve će biti i Spa Frankoršamp, možda i Šangaj, zbog dugačkih pravaca. Naš auto je mnogo bolji na tehnički zahtevnijim pistama, onim sa sporim krivinama, nego na brzim stazama.”

“Brzina je u Austriji veoma važna i očekujem težak vikend kad su u pitanju performanse. Nadam se da ćemo od Rusije imati malih poboljšanja na automobilu i radujem im se. U Rusiji brzina nije najvažnija, ima mnogo krivina, mešovitih deonica. Nadam se da ćemo od Rusije nadalje postizati bolje rezultate,” priznao je italijanski šampion.

Iako novi automobili TC1 specifikacija generišu mnogo veći aerodinamički potisak i daleko su zavisniji od od aerodinamike nego njihovi prethodnici, principi vožnje u zavetrini nisu se promenili. Zato ćemo na Salcburgringu i pistama sličnih karakteristika već u kvalifikacijama gledati scene na koje smo se tokom godina navikli – timske akcije i blisko praćenje branik uz branika.

“Metod vožnje nije se mnogo promenio. Aerodinamika sada mnogo više utiče, ali to nije formula, ne gubi se mnogo aeropotiska, može se voziti u zavetrini i napadati. Tu nema naročitih problema, Nema efekata kao u formuli, gde je teško voziti iza drugog automobila,” objasnio je Tarkvini.