Sitroen i Lopes kreću u odbranu titula

Posle 17 osvojenih trka i duple krune – vozačke i proizvođačke WTCC titule – izvojevane u debi sezoni 2014, Sitroen kreće u novu kampanju u Svetskom šampionatu turing automobila.

Ove godine na stazama će biti pet „C-elizea“. Hose Marija Lopes, Ivan Miler, Sebastijan Leb i Ma Ćinghua nastupaju za fabrički tim. Peti automobil za takmičenje prijavljuje klijentski Sebastijan Leb rejsing, u svojstvu privatnika, a voziće ga Mehdi Benani.

Prva runda vozi se u Argentini, u provinciji Santjago del Estero. Staza Terme Rio Ondo u prethodne dve godine bila je domaćin WTCC trka. Dobro se pamti da je 2013. Hose Marija Lopes kao gostujući vozač i debitant na njoj zabeležio svoju prvu pobedu u šampionatu. Upravo ovo postignuće zapalo je za oko čelnicima Sitroena, koji su u to vreme sastavljali vozačku postavu za 2014.

_MG_7806Prošle godine Pečito je bio senzacionalan: osvojio je pol poziciju i obe trke, što nikom drugom nije pošlo za rukom tokom cele sezone. Maksimalnih 55 bodova sa argentinskog trkačkog vikenda približilo ga je WTCC kruni…

U 2015, Lopes ponovo kreće od nule, a sezona bi mogla da bude prilično otvorena. Ciljevi su, međutim, potpuno jasni: Argentinac želi da zadrži tron, Ivan Miler će ciljati petu svetsku titulu. Prošle godine treći u generalnom, Sebastijan Leb ne skriva želju da pređe na sledeći nivo i izazove kolege iz ekipe. A pošto se ove godine prvi put takmiči u celosezonskom programu, Ma Ćinghua voleo bi da redovno stiže do podijuma.

Prva WTCC runda daće odgovor na mnoga pitanja i pružiće rane indicije o hijerarhiji na stazi. Vođen geslom da se pobednički tim ne menja, Sitroen igra na kartu stabilnosti i želi da se opet od prvog momenta nametne kao dominantna sila u šampionatu.

wtcc2014062176 10854858_607637522669778_8430722722680042138_o„Ove zime nismo mnogo testirali, naš tim tehničara usredsredio se na homologaciju novog reli auta DS3 WRC,“ kazao je Iv Maton, direktor Sitroen Rejsinga. „Još ranije smo poradili na nekim promenama „C-elizea“ koje ćemo prikazati na Termama i tokom sezone. Svih pet naših trkačkih automobila u Argentini imaju nov sistem prednjeg oslanjanja i izmenjen aerodinamički set-ap.

„Kao prošle godine, ključni pojmovi biće timski duh i uzajamno poštovanje na stazi. Očekujemo žestoku konkurenciju i naši vozači moraće da rade zajedno kako bi osigurali da Sitroen ponovo bude na vrhu. Naši ciljevi su jednostavni: da ponovimo 2014. i zadržimo obe titule!“, poručio je Maton.

IMG_8009Hose Marija Lopes uzbuđen je što odbranu svog prvog svetskog naslova započinje kod kuće: „Svako ko je prošle godine bio na Termama video je koliko su Argentinci ludi za auto-sportom. Svi će navijati za mene, i to na stazi koju poznajem kao svoj džep. Od vitalnog je značaja dobro početi sezonu, a ako postoji mesto na kojem to mogu da uradim, onda je to ovo! Svake godine prva runda sezone donosi svojevrsne izazove – ja se nisam promenio, ali sada moji rivali znaju sve o meni, znaju za šta sam sposoban i biću im na nišanu.“

Ivan Miler je prošlogodišnje podbačaje ostavio za sobom i okreće novi list: „Dobro sam raspoložen, smiren sam i ne osećam bilo kakvu presiju. Mnogo sam razmišljao o prošloj sezoni i o tome šta treba da promenim kako bih se vratio na pobednički kolosek. Verujem u unapreðenja izvedena na automobilu, ekipa za sobom ima godinu dana iskustva, što će odsudno doprineti da od starta krenemo silovito.“

Četvorostruki WTCC šampion ove godine nosi startni broj 68, koji je već koristio u sporadičnim reli nastupima. Broj nije odabran slučajno: njime je na starijim francuskim registarskim tablicama označavan departman Gornja Rajna, oblast Alzasa iz koje je Miler.

Codriving_126 Codriving_140Sebastijan Leb je u međusezoni otkrio još jednu razliku u odnosu na reli – u njegovoj staroj disciplini periodi relativne neaktivnosti trajali su kraće: „Nisam navikao na toliku pauzu između sezona i jedva čekam da izađem na stazu! Moj je cilj da iskoristim stečeno iskustvo kako bih nastavio da se usavršavam. Želim da se trkam sa Pečitom i Ivanom za vodeća mesta, da osvojim mnogo poena i da redovnije pobeđujem. Na kalendaru ove godine ima pet novih staza, prethodno iskustvo neće značiti toliko mnogo, to je dobro za mene. Promene izvedene na „sitroenu C-elize WTCC“ dobro su se pokazale na test sesijama i nadam se da će se takvim pokazati i na ostalim stazama, počev od Termi nadalje.“

Posle programa od pet rundi u 2014, Ma Ćinghua će ove godine voziti sve WTCC trke. Srećan sam što nastavljam sa Sitroen rejsingom i što ću se trkati cele sezone – to samo može da mi pomogne da se još bolje srodim s automobilom“, kaže prvi Kinez – osvajač trke Svetskog turing prvenstva.

wtcc20141011030 Codriving_590„Tokom zime imao sam puno fizičkih treninga i dve dobre test sesije“, nastavlja Ma. Mislim da tehničke promene odgovaraju mom stilu vožnje. Želim da završim svaku trku, i to na dobrim pozicijama, vreme je da se zastava Kine češće vijori na podijumu. Za razliku od mojih kolega, ja se dosad nisam trkao na Termama. Na simulatoru staza izgleda kao veoma zahtevna. Klizava je, posebno kada je vruće, ali uslovi će biti jednaki za sve.“

Trkačka zbivanja u Argentini poèinju u petak, 6. marta, test sesijom zakazanom za 10 časova.
Treninzi su u subotu od 8.45 i 11 sati, dok se kvalifikacije u već ustaljenom Q1/Q2/Q3 formatu voze od 15 časova.
Trke su na rasporedu u nedelju od 15.15, odnosno 16.30 sati (sve po lokalnom vremenu).