Honda bolje pripremljena za WTCC izazov 2015.

Uoči starta WTCC sezone 2015. na pisti Terme Rio Ondo, čelnici i vozači fabričkog tima Honde uvereni su da u novi šampionat ulaze znatno konkurentniji nego prošle godine, jer je „sivik“ unapređen na čitavom nizu pozicija.

U automobilima japanskog proizvođača trkaće se petorica vozača: za fabrički Kastrol Honda tim voze Gabrijele Tarkvini i Tijago Monteiro, Norbert Mihelis nastupa za Zenge motorsport, Dušan Borković za Protim rejsing, a Rikard Rajdel za tim Nika internacional.

Poučeni velikim zaostatkom u performansama, naročito ispoljenim u prvoj polusezoni 2014, u Hondi i J.A.S. motorsportu ozbiljno su intervenisali na „siviku“ za WTCC kampanju 2015.

O detaljima izmena izvedenih na agregatu i šasiji govori Daisuke Horiuči, šef WTCC programa Honde: „Evolucija motora uključuje veći stepen kompresije, naprednije mapiranje ubrizgavanja goriva i paljenja, kao i poboljšan protok izduvnih gasova. Rezultat su povećana snaga i povoznost. Promene na šasiji uključuju novi sistem servoupravljanja i izmenjena podešavanja amortizera. Test sesije u Španiji i Francuskoj potvrdile su poboljšanja performansi.“

2015_wtcc_test_days_catalunya_0716„Usredsredili smo se na slabe tačke koje smo otkrili prošle sezone i rešili smo probleme“, objasnio je Alesandro Marijani, direktor J.A.S. motorsporta. „To je veliki korak napred i moramo se zahvaliti Hondi i našim tehničkim partnerima na velikoj podršci. Potpuno je jasno da će naši konkurenti i dalje biti moćni, ali smo na testiranjima uočili da se naš tempo poboljšao, naročito prilikom simulacija trkačkih distanci.“

I to nije sve – Marijani najavljuje nastavak razvojnog programa tokom sezone, pa je sledeća evolucija „sivika WTCC“ predviđena za trke u Mađarskoj.

Portugalski trkač Tijago Monteiro najavljuje „resetovan“ i osvežen nastup Honde u Svetskom šampionatu: „Ekipa nikad nije bila motivisanija. Radujemo se što počinjemo iznova i što ćemo pokazati šta možemo. Značajno smo napredovali i, iako mi je jasno da konurenti nisu spavali tokom zime, uveren sam da ćemo pokazati da su promene i testiranja bili od koristi. Želimo da budemo konkurentni od samog početka, a pošto poznajem i i Hondino trkačko odeljenje u Japanu i italijanski J.A.S, znam da niko neće odustati čak i ako ne budemo tamo gde treba.“

2015_wtcc_test_days_catalunya_0428 2015_wtcc_test_days_catalunya_0503Superiskusni Gabrijele Tarkvini trka se u Svetskom šampionatu od osnivanja 2005. godine, osvojio je titulu prvaka 2009. i svake sezone je pobeđivao u barem po jednoj trci.

Italijanski veteran smatra da „sivik“ ove sezone ima mnogo veće izglede da bude konkurentan. „Spreman sam za novu sezonu i, pošto smo testirali više nego prošle zime, uvereniji sam nego ikad da možemo postići dobre rezultate“, kaže Gabrijele, kome će 2015. biti treća godina u fabričkoj Hondi.

„Ovo je svetski šampionat, tu su najbolji vozači, najbolji timovi i najkonkurentniji automobili, dakle rezultati ne stižu lako. Ali, osećam da smo spremni za napad, a Argentina će pokazati šta smo uradili.“