Sitroen na dva boda do prve titule

Prvi put ove sezone, a u četvrtom takvom pokušaju, Sitroen rejsing uspeo je da sva svoja četiri „C-elizea“ smesti u finalnu fazu kvalifikacija. Pol poziciju u Šangaju osvojio je Hose Marija Lopes, ispred Maa Ćinghue i Ivana Milera, a Sebastijan Leb je kvalifikacije završio peti. Na dolazećim trkama francuskoj ekipi potrebna su samo još dva boda da osvoji WTCC proizvođačku titulu.

Na apsolutno svim sesijama na Međunarodnom autodromu Šangaj ovog vikenda najbrži su bili vozači Sitroena. Miler je postavljao najbolja vremena na prvom treningu i u Q2, Ma na drugom treningu i u Q1, dok su Lopesu pripali test, kao i najvažniji, Q3 segment kvalifikacija.

Kvartet Sitroen rejsinga s lakoćom je zauzeo prve četiri pozicije u prvoj rundi kvalifikacija, a isto se ponovilo i u drugoj sesiji. Problemi sa strujom na „C-elizeu“ #9 sprečili su Leba da u Q2 segmentu zabeleži još jedan pokušaj na novim gumama, ali njegovo mesto u prvih pet nijednom nije bilo ugroženo.

wtcc20141010041Četvorostruki trijumf i u Q3 Sitroenu je izmakao zato što je Leb pogrešio u krivini 16 i očešao svoj „C-elize“ o graničnik od guma i otkinuo deo prednjeg levog krila na automobilu. Ma je potom izvezao izvrstan krug, prvi ispod 1:49, a Lopes je nadmašio i taj rezultat i zabeležio 1:48,782. Poslednji pokušaj imao je Miler, ali iako nije grešio, nije mogao da nadmaši Argentinca.

Devet poena osvojenih u kvalifikacijama Sitroen je dovelo još korak bliže proizvođačkoj tituli. Šta god rivali uradili, francuskoj ekipi dovoljna su još samo dva boda da stigne do svoje prve FIA WTCC krune.

Lopes je sumnjao da nema tempo za start sa idealne pozicije i tek ga je izvezeni Q3 krug uverio u suprotno!
„Nisam bio preterano samouveren uoči Q3 sesije, jer nisam značajnije popravio vreme u drugom delu kvalifikacija. Malo smo izmenili set-ap, ali sam mislio da će Maa biti teško dobiti, pošto sam morao da poboljšam sopstveni najbrži krug za šest desetinki! Na kraju, doeli smo prave odluke, a ja sam izvezao savršen krug. Kad sam prošao kroz cilj, znao sam da imam šansu da osvojim pol poziciju. Odličan rezultat i za tim i za mene. Korak po korak, približavamo se kraju sezone, osećam kako presija raste, ali tako je kad se borite za titulu,“ ispričao je Argentinac.
wtcc20141010053 wtcc20141011043
Ma je žarko želeo da zablista kod kuće i uspelo mu je. U svom četvrtom nastupu za Sitroen, u kvalifikacijama je za sobom ostavio Milera i Leba, što nije mala stvar.
„Ceo tim izveo je fantastične stvari od početka vikenda. Ja za Sitroen ne vozim celu sezonu i zato moram da se trudim i više od svojih konkurenata. Mnogo smo napredovali i došli dotle da sam ja postavlio najbrži krug na drugom treningu, a zatim i prvi put uspeo da prođem u Q3. U svom poslednjem pokušaju rešio sam da idem na sigurno i izvezao sam dobar krug, ali sam mogao i malo brže,“ otkrio je vozač iz Šangaja.

Miler nije mogao da pronađe uzrok svog kvalifikacionog podbačaja, a oproštaj od naslova prvaka kod njega je uveliko u toku.
„Moj krug u Q3 bio je dobar, nisam nijednom pogrešio, jednostavno nisam bio dovoljno brz. Moraćemo da pogledamo zabeležene podatke da bismo razumeli gde sam izgubio vreme. U svakom slučaju, dao sam sve od sebe. Sutra bi trebalo da bude veliki dan za ekipu, jer bi trebalo da osvojimo proizvođačku titulu. Što se mene tiče, ja uglavnom razmišljam o 2015.“
wtcc20141004071 wtcc20141004067
Iz perspektive Sitroena, kvalifikacije su izvezene lako i superiorno, jedino je kod Leba bilo spoticanja. Jedna greška ide na dušu tehnike, druga je kiks vozača.
„Današnje kvalifikacije bile su prilično nezgodne,“ priznao je Alzašanin. „U Q2 mi je struja osujetila poslednji pokušaj i morao sam da posmatram šta drugi rade na stazi, ali niko nije uspeo da me nadmaši i ostao sam u prvih 5. Moj krug u Q3 bio je prilično dobar, dok na poslednjoj krivini nisam udario u graničnik od guma. Da nisam to uradio, možda bismo osvojili prva četiri mesta,“ vajkao se reli superstar.