Lada sport se muči u Šangaju

Sa vrednim trofejima u koferima i ukusom slavljeničkog šampanjca u ustima, tim Lada sport napustio je Goldenport park, stazu koja odgovara spretnoj „granti“, i stigao na Šangaj, savremeni autodrom potpuno drugačijeg karaktera, na kom se cene aerodinamička efikasnost i snaga. A prvopomenuti parametar nipošto ne spada u „ladine“ kvalitete.

Zapravo, kontrast između dve piste teško može biti oštriji od onog koji vlada između vijugavog Goldenport parka i ultrabrzog Šangajskog autodroma. Očekivano, poteškoće i deficit u performansama ruskih automobila odmah su se ispoljili.

169_KOZLOVSKIYTokom probnih sesija Rob Haf, Džejms Tompson i Mihail Kozlovski pokušavali su sa različitim varijantama set-apa, tražeći presudne dobitke u performansama, one koje bi nekoj od „granti“ omogućile ulaz u prvih 12 na kvalifikacijama i možda dopustile reprizu bar dela scenarija viđenog u Argentini i Pekingu.

Trud ekipe i trojice vozača nije bio dovoljan i uprkos najboljim naporima, „lade“ su ostale predaleko od prolaska u Q2. Najbližeg tom cilju, 14-plasiranog Tompsona, od željene 12. pozicije delilo je nešto manje od 4 desetinke. Haf je kvalifikacije završio na 15, a Kozlovski na 16. mestu.

Na modernoj šangajskoj pisti vozači „granti“ ponovo su pri začelju kolone TC1 automobila, a od rivala iz klase za sobom su ostavili samo Renea Miniha.

„Znali smo da ćemo se mučiti na Šangajskom autodromu – na dva dugačka pravca gubimo puno vremena u odnosu na konkurente, a to je teško nadoknaditi u sekcijama s krivinama,“ kazao je Tompson.
137_THOMPSON 094_HUFF
Uoči sutrašnjih trka Haf zvuči optimistično, kao i uvek, no taj optimizam počiva onom već doživljenom i onom što je u planu, ne i na realnostima Šangaja.

Prvi osvajač WTCC trke za Ladu obećao je da će pružiti maksimum i staviti u pogon svu svoju poznatu trkačku snagu, istovremeno upozorivši da se čudima ne treba nadati: „Daću sve od sebe za svoj tim i svoje sponzore. Lada sport je ove godine već bio pobednički tim i znam da će to ponovo biti. Samo je moguće da se to neće dogoditi ovog vikenda,“ najavio je Haf.