U Hondi nisu nezadovoljni, ciljaju podijum

Crno-crveni „sivik“ Zenge motorsporta sa Norbertom Mihelisom u kokpitu startovaće iz drugog reda na trci 1 desete runde Svetskog šampionata turing automobila.

Mađar je kao četvrtoplasirani bio najbrži vozač Honde u kvalifikacijama, a kako do pozicije u prvih pet jedini nije stigao za volanom „C-elizea“, Norbi je nesumnjivi pobednik subotnje „trke ostalih“.

„Veoma sam samouveren, „sivik“ se ponaša dobro. Nadao sam se da će zaostatak za konkurencijom biti manji, ali ovo je bio moj maksimum. Drugi red je dobro polazište i nadam se dobrom rezultatu,“ prokomentarisao je Mihelis svoju kvalifikacionu vožnju.

2014_wtcc_shanghai_0920
U treći segment kvalifikacija nisu prošli fabrički trkači Honde, Tijago Monteiro i Gabrijele Tarkvini; oni su zauzeli pozicije 6 i 7, što znači da je Portugalac za nedelju obezbedio dva starta iz trećeg reda, a Italijan će jednom krenuti iz drugog, a jednom iz četvrtog reda.

Na dugim pravcima Šangajskog autodroma, kvartet Hondinih trkača vozio je formacijski i do maksimuma je koristio efekat zavetrine da bi zabeležio što bolja vremena. Takav timski rad je u poslednjim sekundama Q2 runde najbolje iskoristio Protimov Mehdi Benani i popeo se na vredno 10. mesto, koje znači pol poziciju za trku 2.

„Naša strategija je savršeno upalila. Posle treninga smo bitno promenili set-ap i to je značajno poboljšalo „sivik“. Auto je bio savršen. Dobro sam znao šta radim, u poslednjem krugu izbacio sam Koronela iz igre i osvojio 10. mesto. Ponosan sam što sam na pol poziciji za trku 2 i naravno, radujem se što vozim „hondu,“ kazao je veoma srećni Marokanac.

2014_wtcc_shanghai_0277Ukoliko su čelni ljudi J.A.S. motorsporta i Hondinog WTCC programa zabrinuti što je u Šangaju Sitroen ponovo bio nedostižan, njihove izjave to ne pokazuju. Štaviše, Alesandro Marijani je zadovoljan jer je „u Šangaju potvrđeno da nova evolucija „sivika“ funkcioniše“ i najavio je da su spremni i novi delovi koji će dalje poboljšati auto.

Honda je odavno priznala da svoje razvojne korake izvodi imajući na umu sezonu 2015, a poslednji veliki ovogodišnji cilj izgleda da je dobar nastup na domaćoj rundi na Suzuki. Daisuke Horiuči to u određenoj meri potvrđuje: „Na dugačkim pravcima Šangaja dokazali smo da motor ima snage. To je jedan korak napred, a na Suzuki će uslediti sledeći.“

Da je sve to u ovom času ipak premalo za stvarnu konkurentnost, potvrdila je štoperica, ali je to učinio i Tarkvini, i to vrlo direktno: „Zadovoljan sam napretkom i razvojem „sivika“, ali danas to nije bilo dovoljno, jer je Šangaj veoma brza staza.“