Morbideli potpuno zbunjen

Minih motorsport doživeo je potpuni debakl na kvalifikacijama za trke desete runde Svetskog šampionata turing automobila. Nijedan „kruz“ nemačke ekipe nije ušao u najbržih 12, i Đani Morbideli i Rene Minih zaglavili su se u Q1, s tim što je slučaj pilota iz Pezara dramatičniji zato što se od njega prolazak u Q2 uvek očekuje.

Ovako turoban razvoj događaja bio je nagovešten na probnim sesijama, na kojima Italijan nije stizao dalje od 13. mesta. Nevolje od petka u subotu su se samo nastavile, a promene u podešavanjima pokazale su se beskorisnim.

Minih je završio na 17. mestu, kao poslednjeplasirani TC1 vozač, a Morbideli je zabeležio trinaesto vreme. On je uspeo samo da nadmaši sve „grante“ Lada sporta, pri čemu je od Tompsona bio svega 7 hiljaditinki brži. Dvanaesta pozicija, poslednja koja je vodila u Q2 Đaniju je bila više od četiri desetinke predaleka.

349_MORBIDELLI „Nema spora, danas smo se baš spotakli,“ priznao je pobednik trke 2 na Hungaroringu. „Kada je u pitanju set-ap, probali smo sve što smo stigli, ali nam ništa nije davalo bilo kakvu korisnu naznaku kako da se rešimo problema. Momci su do izbezumljenja radili da iscede neko poboljšanje iz mog „kruza“, nažalost ono za šta smo se opredelili nije moglo ni da popravi rezultate, niti da poboljša osećaj u automobilu.“

Ekipa je ostala potpuno zbunjena, jer „kruz“ ne samo da nije reagovao na promene u podešavanju, već nije „osetio“ ni nove pneumatike.

„Potpuno zbunjuje to što je situacija ostala nepromenjena čak i kada smo montirali nove gume. To je zbilja neobično i nateralo nas je da dodatno lupamo glave, a to smo ovde ionako prečesto radili.“

Na sportsko-rezultatsko razočaranje nadovezuje se gorčina zbog saznanja da se Đani neće prikazati u najboljem svetlu baš na šangajskoj WTCC rundi, posebno važnoj njegovom višedecenijskom sponzoru Kamociju.

„Šteta, naročito sam razočaran zbog mog sponzora. Kamoci ovde ima fabriku, bukvalno iza ugla, neka tri kilometra od staze. On u nedelju ovde očekuje mnogo gostiju, a ja sam želeo da im ovog vikenda pružim nešto zbog čega bi se radovali.“