Sitroen u Moskvi sa četiri automobila

Šesta runda Svetskog prvenstva turing automobila 2014. vozi se u Rusiji, na Autodromu Moskva. Na njoj će prvi put u sezoni startovati četvrti vozač Sitroen rejsinga, Kinez Ma Ćinghua. Njegove timske kolege, Lopes, Miler i Leb, posle 9 izvezenih trka (od 10 dosad predviđenih) zauzimaju tri vodeće pozicije u poretku vozača.

Iako nije apsolutno prvo takmičenje koje je gostovalo na Autodromu Moskva, WTCC je prvi FIA šampionat koji je tamo održao svoje trke. Staza se nalazi 80 kilometara zapadno od glavnog grada Rusije, dugačka je 3,931 kilometar, njena konfiguracija kombinuje jedan superdugačak i jedan kraći pravac sa tehničkim, vijugavim sekcijama. „Iako ima prilika za preticanje, više liči na Hungaroring nego na Salcburgring,“ objašnjava Sebastijan Leb. „Nema puno brzih krivina, a mnogo je zavojitih deonica. Videli smo tokom cele sezone da se naš „C-elize WTCC“ dobro snalazi na tom tipu staza, pa bi trebalo da u Moskvi budemo konkurentni.“

citr_AUT (2)Ruske WTCC trke biće od posebnog značaja ekipi Sitroen rejsing, jer prvi put u šampionatu nastupa sa četiri automobila. Posle nekoliko meseci intenzivnih priprema, Ma Ćinghua naći će se na startu u „C-elizeu“ sa startnim brojem 33.

„Jedva čekam da se ponovo trkam u visokokvalitetnom šampionatu, kao član izuzetno profesionalnog tima,“ kaže kineski vozač. „Pre nekoliko sedmica, proveo sam mnogo vremena u Sitroenovom tehničkom centru u Versaju. Imao sam posebnu priliku da vidim stare WRC i automobile s Dakar relija, koji su osvojili toliko trka i titula. Upoznao sam celu ekipu i proveli smo puno vremena pripremajući se za start u „C-elizeu WTCC“. Vozio sam na nekoliko test sesija tokom zime, pa još jedan dan na stazi Navara i mogli smo da se posebno posvetimo podešavanjima mog automobila.“

Pre tri nedelje, Ma Ćinghua proveo je slovačku WTCC rundu zajedno s ekipom. „I to je bilo sjajno iskustvo. Sitroen rejsing deluje kao velika porodica, do kraja vikenda osećao sam da joj pripadam. U Moskvi neću morati da otkrivam kako tim operiše tokom trka. Spreman sam za start i radujem se novom izazovu.“

Hose Marija Lopes od početka sezone vodi u poretku vozača, što je i nagrada za njegovu savršenu stalnost u performansama i rezultatima. U devet startova, sedam puta je izlazio na podijum, a taj broj uključuje i njegove tri pobede. Argentinac je i jedan od samo trojice vozača koji su bodove osvajali na svakoj trci (uz njega, to su i Leb i Monteiro).

runda V (2)
I Ivan Miler je ove godine tri puta trijumfovao, ali plaća visoku cenu za pojedine usputne omaške i zaostaje 41 bod za timskim kolegom. Svejedno, ta prepreka nije nepremostiva, ako se rezultati četvorostrukog prvaka sveta budu popravili.

„Ovo je definitivno moja najteža WTCC sezona,“ priznaje Miler. „Od 2010. do 2013. imao sam samo po jedno odustajanje u godini, a ove godine već imam dva (Marakeš 2, Salcburgring 2) i nadam se da je moja kvota time ispunjena! Šampionat se osvaja stalnošću u rezultatima i osvajanjem bodova u svakoj trci.“

Treći u generalnom i 4 poena iza Milera nalazi se Sebastijan Leb. Devetostruki reli šampion završio je svih 9 ovogodišnjih trka u bodovima. Iako se njegov manjak iskustva povremeno primećivao, u ekipi smatraju da je Seb izuzetno dobro započeo sezonu i da je daleko prevazišao svoje početne ciljeve.

Zbirne performanse trojice musketara osigurale su Sitroenu uverljivo vođstvo u poretku proizvođača – francuska kuća ima 143 poena više od drugoplasirane Honde.

Testa u petak u Moskvi nema, prvi put ove sezone trkačka zbivanja WTCC vikenda počinju u subotu ujutro. Treninzi su zakazani za 9:00 i 11:30, kvalifikacije počinju u 14:30, a nedeljne trke kreću u 13:15 i 14:25 časova (satnica po lokalnom vremenu).