Sitroenovi musketari kažu…

Sitroenova trojka dokazala je očekivano: „C-elize“ je trenutno najbrži auto u Svetskom šampionatu turing automobila. Novo poglavlje sportske istorije francuskog proizvođača otvoreno je pol pozicijom i izglednim šansama da se u nedelju osvoji najmanje jedna trka na stazi Mulaj El Hasan.

Direktoru tima Ivu Matonu može se verovati kada kaže da je ekipa bila pod presijom da prikaže ono što su njeni potencijali nagoveštavali. Ni u jednom trenutku nije bilo sporno koji će auto stići do prve pol pozicije u sezoni, ali tromeč Sitroenovih vozača bio je izuzetno zanimljiv i završen je „mini“ pobedom argentinskog pilota Hosea Marije Lopesa.

wtcc20140014204„Ponosan sam što sam osvojio prvu pol poziciju za Sitroen i hvala celom timu na trudu koji su uložili poslednjih nedelja. Staza je zaista teška, nekad možete da iskoristite ivičnjake, nekada ne. Ovog jutra čak i nisam vozio punim gasom, ali sam prešao preko ivičnjaka, napravio malu grešku i polomio jedan deo oslanjanja,“ rekao je dvostruki prvak argentinske TC2000 serije.

„Znao sam da će moj kvalifikacioni rezultat zavisiti od toga koliko budem rizikovao, naročito u poslednjem sektoru, gde sam u Q1 i Q2 bio nešto sporiji. Znao sam da tamo moram da forsiram da bih poboljšao svoje vreme. Teško je bilo znati koliko da forsiram, ova staza mi je nova. Uspelo je, želim da uživam u ovom trenutku pre nego što budem mislio o sutrašnjem danu. Svašta može da se desi, naročito s inverznim startnim rasporedom u trci 2,“ smatra Lopes, koji u toj završnoj trci vikenda polazi s 10. mesta.

Ivan Miler priznao je svoju kvalifikacionu grešku, zbog koje je kažnjen brisanjem vremena postignutog u trećem segmentu kvalifikacija. Trkač iz Alzasa utehu može naći u činjenici da će na startu trcke 2 biti najbolje pozicionirani vozač Sitroena.

2014_wtcc_car_1_muller
„U svom krugu u Q3 pogrešio sam u krivini 9. Prejako sam kočio, prednji točkovi su zablokirali i proklizao sam Prošao sam s pogrešne strane ivičnjaka i logično je da se moje vreme ne računa. To nije ono što sam očekivao, ali nisam ni razočaran.
Prošle godine ovde nisam dobro prošao u kvalifikacijama, ali me to na kraju nije sprečilo da godinu završim kao svetski prvak. Lebov rezultat nije me posebno iznenadio. On je devetostruki svetski reli šampion, najuspešniji vozač u istoriji auto-sporta i ne mislim da mu je ostalo još mnogo da nauči,“ primetio je četvorostruki i aktuelni WTCC šampion.

Gledajući vožnju Sebastijana Leba, niko ne bi pomislio da slavom ovenčani automobilista ovog vikenda debituje u svetskom turingu. U finalnom kvalifikacionom pokušaju bio je čak i brži od Lopesa u sektorima 1 i 2, ali u završnom delu staze nije održao tempo koji bi mu doneo najbolje startno mesto. U prvoj trci Leb će startovati s druge, a u drugoj s devete pozicije.

„Pošto sam zabeležio najbolje vreme u Q2, definitivno sam ušao u Q3 s pol pozicijom kao ciljem. Sve smo probali da bismo je osvojili, ali ja danas nisam bio najbrži. Zadovoljan sam što sam u istoj desetinki sa svojim timskim kolegama. Jedva čekam svoju prvu WTCC trku. Znamo da je „C-elize“ brz, sva trojica smo pri čelu kolone, ovo je dobar timski rezultat,“ kazao je devetostruki reli prvak sveta.