Šnicer motorsport u likvidaciji, rasprodaje opremu i memorabilije, ali “nada umire poslednja”

BMW V12 LMR

Kao što smo u decembru pisali, legendarni tim Šnicer motorsport nalazi se pred gašenjem jer ga je BMW posle pola veka saradnje izbrisao sa spiska partnera i ukinuo mu podršku u klijentskom GT programu.

Prvi čovek ekipe, Herbert Šnicer Mlađi, tada je najavio da je zatvaranje vrata neizbežno jer potraga za partnerima, sponzorima i investitorima nije urodila plodom.

Nepuna dva meseca kasnije, kraj nekada dominantnog tima u trkama turing i sportskih automobila zaista se bliži. Sledeći korak u likvidaciji biće prodaja onoga čime Šnicer raspolaže, što uključuje kompletnu opremu, inventar i memorabilije.

“U procesu smo likvidacije firme i spemamo spisak za prodajni katalog”, objasnio je Šnicer. “Krajem februara bismo izveli prodajnu prezentaciju.”

Eventualni partner koji bi spasao firmu nije pronađen, mada se šef tima još nada da će se pojaviti neko ko bi stvar održao u pogonu.

“Situacija je nepromenjena. Kraj se može izbeći samo ako se pojavi kupac koji će preuzeti najveći deo našeg posla i ljudstva. Zatim bismo napravili sporazum o upotrebi imena.”

“Kupac zatim može da odluči da li želi da kupi ili da iznajmi naše sedište i radionice, ili da otvori novo. I to bi bila jedina šansa da se ovo izbegne.”

Parcijalno vlasništvo nije opcija jer je odluka o gašenju firme već doneta. “Suština je u tome da neko sve to kupi i da ga oživi u drugačijem obliku. Najvažnije je da ljudi budu preuzeti.”

“Naša srca krvare”, opisao je Šnicer Mlađi atmosferu u centrali tima u bavarskom Frajlasingu. “Pre svega se to odnosi na mog oca, ali i na sve radnike. Više vremena smo proveli zajedno nego s našim porodicama. Tu isključujem sebe jer ovo jeste moja porodica.”

© BMW AG (10/2012).

“Određene stvari su već prodate. Naši zaposleni imaju pravo prvenstva pri kupovini. Tu se radi i o stvarima koje imaju sentimentalnu vrednost, kao što su pehari i fotografije.”

“Zatim na red dolaze specijalni alati i oprema. To je stvar za trkačke timove, oni mogu ili da dođu kod nas u Frajlasing, ili da dobiju katalog u digitalnom obliku. Naravno, moramo da se pobrinemo da se zbog korone sve obavlja efikasno.”

Ipak, kada i sve pobrojano nađe novog vlasnika, ime i trkačka tradicija ne bi morali da se ugase.

“Međutim, ako neko hoće da se bavi auto-sportom pod imenom Šnicer i pod našim logom, onda i posle svega još postoji šansa. Tada bi taj neko morao da kupi novu opremu, ali morao bi da preuzme i ljudstvo (18 zaposlenih – prim.), takav je i zakonski osnov.”

“Ali, pošto mi prodajemo i naše memorabilije i pehare, bilo bi dobro ako bi se taj kupac što pre pojavio, jer je to naša istorija. Ako bi se neko sada pojavio, obustavili bismo naše pripreme za prezentaciju prodaje. Nada umire poslednja.”

Šnicer motorsport bio je dominantna snaga u turing i trkama sportskih automobila osamdesetih i devedesetih. Ekipa je osvajala turing titule na evropskoj, svetskoj, nemačkoj, britanskoj i italijanskoj sceni, trku 24 časa Le Mana 1999. s prototipom “BMW V12 LMR” i 12 sati Sebringa s istim automobilom (na naslovnoj fotografiji).

U blistave trenutke spadaju i po pet pobeda na 24 sata Nirburgringa i 24 sata Spa, 25 trijumfa u obnovljenom WTCC, DTM naslov Bruna Spenglera 2012. i osvojen FIA GT Svetski kup u Makauu 2018.