U požaru uništen veći deo autodroma Terme Rio Ondo

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

Veliki deo argentinskog autodroma Terme Rio Ondo uništen je u požaru koji je izbio u petak uveče, u 11 sati po lokalnom vremenu.

U to vreme na stazi nije bilo nikoga, uzrok požara je još nepoznat, a o razmerama svedoči činjenica da su se protiv njega satima borile vatrogasne ekipe iz Termi, kao i iz okolnih gradova i oblasti.

Vatra u kojoj srećom nije bilo povređenih uništila je kompletnu zgradu s boksovima, medija centar, kabine za TV prenose i VIP prostorije, na čijem je gornjem spratu požar izleda i započeo.

Veće štete ostali su pošteđeni kontrolni toranj i medicinski centar, smešteni na samom kraju kompleksa.

Vatrogasci su na sreću spasli i muzej “Huan Manuel Fanđo” u kom se nalaze vredni klasični automobili i motocikli.

Nekoliko najvrednijih muzejskih eksponata već je premešteno iz predostrožnosti, dok su dodatne mere preduzete radi zaštite ostatka staze.

Direktor piste Ektor Farina najavio je da će muzej ponovo biti otvoren već za nekoliko dana i dodao: “Staza je potpuno osigurana za slučaj požara, u tom smislu je finansijska šteta pokrivena, ali će sigurno biti potrebno mnogo vremena da se ponovo izgrade boksovi neophodni za nacionalna i međunarodna takmičenja.”

“Bogu hvala nema žrtava i zahvaljujemo svima koji su pomogli u ovom velikom incidentu i izložili se trenucima velike opasnosti zbog snažnih vetrova. Hvala vatrogascima, policajcima, gradskim službenicima i radnicima na stazi, učinili su sve što su mogli da spreče veću štetu. Odsad nadalje činićemo sve što možemo da ispunimo planirane rokove, uključujući i MotoGP trku u novembru.”

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Izgrađene 2007. i unapređene 2012, Terme Rio Ondo važe za najmodernije trkalište u Argentini.

Mesto su održavanja MotoGP Velike nagrade Argentine od 2014. (prošlogodišnja trka otkazana je zbog pandemije), a u razdoblju od 2014. do 2017. tu su se vozile i runde Svetskog šampionata turing automobila.

Argentinske WTCC trke osvajali su Hose Marija Lopes, Sebastijan Leb, Tom Čilton, Jan Erlaher i Norbert Mihelis.