Spengler u septembru vozi LMP1 prototip na 24 časa Le Mana

Tim ByKolles angažovao je bivšeg DTM šampiona Bruna Spenglera za nastup na ovogodišnjem izdanju 24 časa Le Mana.

Spengler se do prošle godine trkao u nemačkoj premijum turing seriji kao fabrički BMW pilot. Za sezonu 2020. prekomandovan je u američku IMSA seriju, u kojoj se takmiči u GT kategoriji.

Svoju takmičarsku misiju u timu Kolina Kolesa on će započeti polovinom avgusta, na rundi Svetskog endurans prvenstva na Spa-Frankoršampu. I tom prilikom, i na Le Manu, Brunov partner u kokpitu “enso CLM P1/01 gibson” prototipa biće 31-godišnji Francuz Tom Dilman.

Spengler za sobom ima 15 DTM sezona, uz bilans od 195 startova, 16 pobeda, 18 pol-pozicija, 51 podijuma i 1.024 boda. Kruna karijere mu je titula iz 2012. osvojena s BMW-om. Međutim, on nikad nije nastupio na 24 časa Le Mana.

„Start na Le Manu biće ostvarenje mog dugogodišnjeg sna”, izjavio je 36-godišnji Kanađanin. „Poznajem endurans trkanje, trkao sam se na Nirburgringu i severnoameričkim klasicima na Dejtoni i Sebringu. Sada će najzad uslediti i moj debi na najvećoj endurans trci na svetu. Ja sam rođen u Alzasu, u Francuskoj i želja da odem na Le Man mi je praktično urođena.“

Spengler se već upoznao sa Kolesovim prototipom tokom majske probne vožnje na Nirburgringu – podatak koji tada nije bio otkriven. U sklopu priprema za Le Man on će voziti dvodnevni test na Pol Rikaru i pomenutu WEC rundu 6 sati Spa-Frankoršampa.

ByKolles se u prvi mah nije našao na spisku direktnih učesnika trke na Le Manu, već je bio stavljen na rezervnu listu. Njihov prototip ipak će se naći na startnoj rešetki jer je pet automobila sa glavnog spiska odustalo od nastupa.

„Naš tim će ove godine deseti put startovati na Le Manu. To je mali jubilej i ne štedimo truda kako bismo postigli dobar rezultat u konkurentnoj LMP1 klasi. Bruno je veoma iskusan i poznate su mu sve veštine u automobilskom sportu. Svuda je bio uspešan i nema sumnje da će svoje izuzetne sposobnosti pokazati i u LMP1 automobilu”, istakao je Boris Bermes, šef operative tima ByKolles.

Osamdeset i osmo izdanje 24 časa Le Mana vozi se 19/20. septembra 2020.