Šrajber: “Audi” mi je napravio rupu u vratima!

Takmičarski vikend na Zolderu nije raspleo situaciju u Evropskom kupu turing automobila, već ju je dodatno zakomplikovao.

Kristjohanes Šrajber sada zaostaje za Petrom Fulinom šest bodova, Norbert Nađ sedam, a Igor Stefanovski osam. Nema sumnje da će borba za naslov na finalnoj rundi na Mostu biti vrhunski uzbudljiva.

Svoje utiske o prvoj trci, čiji je bio pobednik bio, Šrajber opisuje kao neverovatne.

“Izveo sam neverovatan start, a znao sam da ovog vikenda nemamo tempo najbržih automobila. Trudio sam se da startujem najbolje moguće i mislim da sam uspeo. Moj timski kolega Peter Rikli je takođe obavio neverovatan posao, izborio se za pozicije i sjajno se borio sa Norbijem Nađom. Uz njegovu pomoć sam bio u prilici da odmaknem i povedem računa o stanju kočnica koliko je to moguće”, rekao je vozač “sivika” Rikli motorsporta.

Švajcarac je posle trijumfa u prvoj vožnji doživeo veliko razočaranje u drugom sprintu, iz koga je iščupao tri bitna boda. Sudije su zauzele stav da je Rudi Pešović kriv za njegovu uništenu trku 2, a Šrajber je to potvrdio.

“Mogu da zamislim koliko je uzbudljivo izgledalo. Norbi mi je rekao da je moj auto išao dijagonalno, a to sam mogao i da osetim, jer je geometrija bila potpuno urnisana. “Audi” me je udario na prilazu poslednjoj šikani, ostala mi je rupa u vratima i potpuno poremećena geometrija. Od tog trenutka sam pokušao da ograničim štetu i uzeo sam nekoliko bodova, to je sve što sam mogao”, ispričao je Šrajber.

“Moj pristup za poslednju trku u sezoni jeste da osvojim što je više moguče bodova, to je jasno. Za mene, Petr Fulin je prototip pobednika, veoma je brz na svim stazama i sigurno će biti veoma teško da ga pobedim. Moj tim i ja ćemo učiniti sve što je moguće kako bismo to učinili.”

FIA ETCC Race of Zolder 2017

Posle dva druga mesta u Belgiji, Peter Rikli je peti u generalnom, pa čak i on ima šansu da osvoji ETC kup, doduše samo teoretsku.

“Imao sam nekoliko veoma zanimljivih borbi, a rezultatom sam, naravno, veoma zadovoljan. Takođe mi je veoma drago što je moj timski kolega pobedio u trci 1 i zadovoljan sam ovim vikendom”, kratko je prokomentarisao ETCC veteran.

Iako je imao sjajnu šansu da osvojenu pol-poziciju pretoči u pobedu, Norbertu Nađu to nije pošlo za rukom. U prvoj trci je startovao očajno, a u drugoj je bio na mestima na kojima nije smeo da se nađe i vodio je borbe s vozačima koji su morali da mu budu lak plen.

Mađar je puno vremena izgubio i u jalovim napadima na teže oštećenu Šrajberovu “hondu”, pa u nedelju zaista nije ostavio dobar utisak.

Premda i dalje nema nijednu pobedu u 2017, pilot Zengeovog “seata” je u ozbiljnoj konkurenciji za ovosezonski naslov.

“Bio sam razočaran posle trke 1, jer sam bio veoma brz celog vikenda, a na kraju nisam uspeo da osvojim trku. Na startu je automobil izgubio snagu, ne znam zašto se to dogodilo. Posle toga sam morao da se probijam kroz kolonu.”

“U drugoj trci sam se osećao kao da sam u nekom simulatoru borilačkih veština. Mislim da je bilo previše borbi, a ja sam morao da čuvam automobil kako bih osvojio što više važnih poena za šampionat. Druga trka je bila zaista isuviše teška!”, požalio se Nađ.