Subaru na Buriramu: I dalje ni brz, ni pouzdan

Posle četiri meseca pauze, Top ran motorsport vratio se u TCR Internacionalnu seriju na njenoj tajlandskoj rundi. Tu je dovezao potpuno novi, navodno unapređeni “subaru STi TCR”, oko čije se izrade pitala i centrala japanskog proizvođača, a kojim je pilotirao Luiđi Ferara.

Automobil se nažalost nije pokazao ništa boljim od prvog primerka. Na privatnom testu u petak prešao je 11 krugova, a potom kapitulirao zbog kvara senzora menjača, uzrokovanog, kako se priča, prekidom u instalacijama.

Na kvalifikacijama je Ferara izvezeo 9 krugova i zabeležio je 19. vreme, 1,9 sekundi sporije od najbržeg u Q1 rundi, Đanija Morbidelija.

U prvoj trci auto je potrajao osam krugova, nedovoljno da bi uopšte bio klasifikovan. Kapitulirao je motor i Ferara je prekinuo vožnju da ne bi izazvao još veću štetu. Ekipa nije imala vremena da zameni agregat za drugu trku, pa se u njoj “subaru” nije pojavio. Italijanima ostaje da utvrde šta je tačno uzrokovalo preranu eliminaciju, među “osumnjičenim” delovima nalazi se i rashladni sistem, moguće neadekvatan za ekstremnu i vlažnu toplotu koja je vladala na autodromu Čang.

2016-2016 Buriram Friday---32 Luigi Ferrara_13

“Nije bilo loše, ali trebalo je da budemo malo brži”, ocenio je tm menadžer Renato Ruso za TouringCarTimes. “Namučile su nas različite stvari – senzor menjača u petak, motor u nedelju – i nismo posebno zadovoljni ovim vikendom. Nadamo se da će sledeći put biti bolje.

Ako sve ostane prema početnom planu, Top ran će tokom tri preostale runde TCR Internacionalne serije 2016. u Singapuru, Sepangu i Makauu, ubaciti u akciju i stari i novi automobil.