Svindon ostaje isporučilac BTCC agregata

Organizator Britanskog turing prvenstva, TOKA, objavio je da će kompanija Svindon motori ostati snabdevač serije agregatima i u periodu do 2021. i s njom je potpisao novi petogodišni ugovor.

NGTC pravila, u primeni od 2011. godine, daju BTCC timovima mogućnost izbora – ili da izrade sopstvene agregate prema zadatim specifikacijama, ili da kupe ili iznajme već gotov „TOKA“ motor, koji obezbeđuje organizator i koji se može ugraditi u svaki od automobila zastupljenih u takmičenju. Takve motore i dosad je izrađivao Svindon.

swindon
Na tender koji je rezultirao produžetkom saradnje BTCC i Svindona prijavilo se devet proizvođača, četiri su ušla u najuži izbor, a većinom glasova poverenje je poklonjeno već postojećem liferantu.

Da obnavljanje ugovora u Britanskom prvenstvu nije stvar formalnosti, dokazuje i ekvivalentan tender, raspisan za partnera u izradi standardizovanih delova šasije,  oslanjanja i pripadajućih komponenti. U tom slučaju ishod je bio drugačiji, pa je umesto dosadašnjem isporučiocu, kompaniji GPRM, TOKA poverenje ukazala RML-u.

Kao glavne karakteristike motora koji dolaze iz Svindona redovno se navode njihova kompatibilnost sa svim BTCC automobilima, visoke performanse, pouzdanost i postojanost, kao i ona koja je smatrana jednom od ključnih u formiranju NGTC pravila: pristupačnost, ali bez kompromisa u vezi s performansama.

swindonSvindon motori pristupiće završnoj fazi razvoja agregata novih specifikacija, koji u Britanskom turing šampionatu treba da stupi u akciju u sezoni 2017. I taj motor moći će da se kupi ili iznajmi, a kao i sadašnji, pratiće ga potpuna inženjerska i tehnička podrška na trkačkim vikendima i zvaničnim test danima.