Tarkvini i Monteiro se ovog vikenda trkaju na Nirburgringu

Fabrički WTCC vozači Honde Gabrijele Tarkvini i Tijago Monteiro ovog vikenda se trkaju na Nirburgringu.

Italo-portugalski dvojac startuje na šestočasovnoj ADAC trci za pehar Rura, sedmoj rundi VLN serije, koja se vozi na 25,4 kilometra dugoj konfiguraciji staze u Ajfelima –  kombinaciji njene Nordšlajfe i Gran pri verzije. Hondin tandem nastupa s ciljem da se što bolje pripremi za WTCC trku koja će se na Nirburgringu održati 2015.

Gabrijele i Tijago voze „hondu sivik tajp R“ sa dvolitarskim atmosferskim motorom, prilagođenim endurans trkanju. Auto je za ovu priliku izradio i pripremio J.A.S. motorsport, prema specifikacijama VLN SP3 klase.

VLN je udruženje auto-sportskih klubova, organizatora endurans kup trka na stazi Nirburgring-Nordšlajfe. Tokom jedne sezone na čuvenoj pisti vozi se deset trka VLN serije, a svaki od članova udruženja zadužen je za organizaciju jedne od njih.

2014_wtcc_argentina_ 0094„Bio sam ovde pre dve godine, testitrao sam neke putničke automobile i tada sam prvi put došao u kontakt sa VLN serijom i otad sam želeo da učestvujem u jednoj od njenih trka. Danas sam iznenađen razlikom između normalnih putničkih i trkačkih automobila na ovoj izuzetno zahtevnoj stazi. Učestvovao sam na 24 časa Le Mana sa LMP1 autom i mislim da će osećaj biti sličan kada u našoj „hondi sivik“ budemo u istoj trci sa mnogo snažnijim automobilima,“ izjavio je Tijago Monteiro.

„Ovde sam prvi put, iako sam mnogo slušao o čuvenom Nirburgringu-Nordšlajfe. Pregledao sam puno videa na jutjubu, ali je utisak potpuno drugačiji kada sami sedite za volanom. Ovde smo da bismo naučili stazu i stekli nešto takmičarskog iskustva na njoj, jer znamo da ćemo se kasnije vratiti ovamo,“ objasnio je Tarkvini.

Na 90-minutnim kvalifikacijama, voženim u subotu ujutro, Monteiro je osvojio pol poziciju u SP3 klasi, krugom od 9:49,307 i uz prosečnu brzinu od 148,8 km/h. U apsolutnom poretku, „sivik“ J.A.S. motorsporta sa startnim brojem 286 nalazi se na 89. startnoj poziciji, u koloni od 173 učesnika šestočasovne trke, koja startuje danas u podne.