Tarkvini: Treba da rizikujemo da bismo dogodine bili bolji

U kraćem razgovoru sa novinarom portala Omnicorse, italijanski vozač otkrio je da je fabrički tim Kastrol Honde praktično sve svoje napore usredsredio na iduću godinu i da će stoga poslednje WTCC trke u 2014. pre biti u funkciji daljeg razvoja „sivika“, nego postizanja pojedinačnih rezultata.

Tokom ove takmičarske sezone, 52-godišnji veteran imao je, najblaže rečeno, malo razloga za zadovoljstvo i samo tri puta izlazio je na pobedničko postolje. Najviši stepenik podijuma realno nijednom nije bio u domašaju, pa je bilo sumnji u Tarkvinijevu motivisanost da nastavi dalje. Poslednje aktivnosti i dela ohrabruju: Gabrijele je angažovan u svim treninzima i pripremama Honde za ovu i iduću sezonu, što govori da ćemo ga u Svetskom šampionatu gledati i u budućnosti.

2014_wtcc_argentina_ 1835
U završnoj trećini šampionata 2014. voze se samo vanevropske trke: da li to nešto menja u Hondinom pristupu i planirate li neke posebne delatnosti?
Radimo na poboljšanju automobila i motora, nema sumnje da performanse ove godine nisu bile na visini naših očekivanja. Imamo mnogo posla u vezi sa idućom godinom i na taj posao se koncentrišemo. Treba da budemo spremni i da ponešto rizikujemo kako bismo dogodine bili bolji.

Uskoro ćete ići na Hondinu domaću stazu u Japanu. Imate li posebna očekivanja od Suzuke?
To je svakako važna trka i prošle godine smo tamo uspeli da pobedimo (prvi je bio Mihelis u „siviku“ privatnog Zenge motorsporta – prim. priređivača). Ove godine treba da učinimo sve da se makar popnemo na podijum. Što se tiče pobede, mislim da će biti teško, jer je Sitroen korak ispred nas. Zato ćemo dati sve od sebe da se domognemo podijuma u obema trkama. To bi bio važan korak i za razvoj „sivika“. U letnjim mesecima radili smo prilično dobro, ali to nije dovoljno, zato treba da pokušamo da učinimo više.

2014_wtcc_argentina_ 1232Nedavno ste izvezli test na stazi Nordšlajfe kako biste se pripremili za trku 2015. Do kakvih ste zaključaka došli?
U tome smo pretekli naše WTCC konkurente. Ja i Monteiro nismo dobro poznavali Nordšlajfe, ja sam tamo prešao tek nekoliko krugova u iznajmljenom automobilu. Najpre smo otišli da izvezemo jednu trku VLN serije u „siviku“ grupe N, kako bismo počeli da stičemo rutinu na stazi.

Zatim smo otišli da izvedemo ciljani test sa WTCC automobilom i moram reći da se staza puno razlikuje od onih sa kojima se uobičajeno susrećemo i zahteva potpuno drugačiji set-ap. Naš „sivik“ ne može da se trka na Nordšlajfe sa bazičnim podešavanjima, potrebno je učiniti štošta kako bismo ga prilagodili stazi i verujem da je ovo iskustvo bilo značajno, iako je kasnije trka otkazana zbog magle i nismo izvezli mnogo krugova. Ovi pokušaji bili su veoma korisni za razvoj automobila, s pogledom usmerenim na trku koja se tamo vozi dogodine.