TC3 serija: Okvir tehničkih pravila

Najavljujući svoj izlazak na turing scenu, TC3 serija obećala je jeftinije, pristupačnije trkanje u automobilima čija bi se cena kretala između 70 i 90 hiljada evra i u čijoj bi pripremi učestvovali privatni tjuneri, a ne fabrička sportska odeljenja velikih proizvođača.

Organizatori su nedavno objavili i najvažnije tačke tehničkog pravilnika koji će važiti za ovu kategoriju.

U TC3 seriji moći će da učestvuju automobili sa četvora ili petora vrata (modele na koje se u prvom redu misli prikazali smo ovde). Minimalna ukupna dužina propisana je na 4,2 metra, a maksimalna širina na 1,95 m.

20140617085648-454dea71Školjka automobila biće ojačana produkcijska, uz dopuštene modifikacije na blatobranima kako bi se stvorio prostor za trkačke točkove.

Biće dozvoljeni i benzinski i dizel agregati – u oba slučaja turboprehranjivani – zapremine do dva litra i njihova snaga trebalo bi da bude oko 320 KS, a obrtni moment oko 410 Nm.

Izduvni sistem uključuje homologizovani katalizator i produkcijske delove.

Dopušten je prenos snage samo na dva točka, preko sekvencijalnog menjača, bilo produkcijskog ili standardizovanog od strane organizatora TC3 serije. Prihvataju se komande menjača na klackalicana iza volana, ako ih serijski model poseduje.

282568Arhitektura prednjeg oslanjanja mora da sledi koncept produkcijske verzije auta, s tim što je dizajn delova slobodan. Oslanjanje na zadnjoj osovini mora biti istovetno onom na serijskom modelu, dozvoljeno je ojačavanje komponenti.

Prednje kočnice imaće maksimalno šestoklipna klešta i diskove najvećeg prečnika 380 mm. Pozadi su klešta dvoklipna. Produkcijski ABS je dopušten.

Dimenzije točkova maksimirane su na 10’’x18’’.

Na aerodinamičkom planu, predviđa se prednji spliter po standardima aktuelnog modela „seat leon evrokup“ (Mk.3), a zadnje krilo podleže normama istog člana FIA pravilnika koji reguliše dimenzije i položaj krila kod WTCC automobila TC1 specifikacija. To znači da nijedan element zadnjeg krila ne sme biti udaljen preko 1.050 mm od zadnje osovine, niti viši od najviše tačke krova.

dsc3876Klirens TC3 takmičarskih automobila iznosiće 80 milimetara.

Odnos snage i težine podložan je ujednačavanju putem mera koncepta balansa performansi.

Nužno se oslanjajući na aktuelni „seat leon kup“ automobil, koji se od proleća uveliko vozi evropskim pistama i praktično je jedini auto koji bi odmah mogao da startuje u TC3 seriji, tehnički pravilik ima i sličnosti sa važećim WTCC TC1. One se ogledaju u dimenzijama točkova, krila i širini auta.

Razlike u odnosu na TC1 automobile vraćaju nas u WTCC prethodne generacije: kao nekada u Svetskom šampionatu, u TC3 seriji dopušteni su turbodizel motori, sistem oslanjanja održava analogiju sa serijskim, a klirens od 8 santimetara u WTCC-u je bio propisan do 2014.