RML ševroleti biće brži u Kini?

RML je izveo niz tehničkih unapređenja i izradio je nove delove za „ševrolet kruz“ TC1 specifikacija s kojim se ROAL motorsport, Kampos rejsing i Minih motorsport tamiče u Svetskom šampionatu turing automobila 2014.

Tjuner iz Velingbroa reagovao je na opažanja svojih klijentskih timova i njihovih inženjera, te je pristupio razvoju nove geometrije oslanjanja i revidirao neka od područja u kojima je u početnoj fazi projektovanja bio sputan vremenskim rokovima, a jedno od njh je aerodinamika.

Testovi novoizrađenih komponenti izvedeni su u saradnji sa Kampos rejsingom tokom probnih vožnji „RML kruza“ na Katalunji, a u njima su, kako je Serbiaring ranije pisao, učestvovali i Mato Homola i Dušan Borković.
mato-homola-campos-wtcc-tc1-3
U tom cilju je auto Iga Valentea posle WTCC runde u Argentini avionom poslat za Španiju, dok je drugi „ševi“ Kampos rejsinga (Borkovićev) spakovan u kontejner koji je otplovio za Kinu.

Reakcija RML-a ujedno je i odgovor na sve bolje performanse direktnih WTCC konkurenata, u prvom redu „honde sivik“, ali i „lade grante“. Iako načinjen za ekstremno kratko vreme i sa test kilometražom koja nije vredna pomena, „RML kruz“ je na početku sezone bio prvi pratilac svemoćnih „sitroena“ i jedini je auto mimo „C-elizea“ koji je u ovoj sezoni stigao do pobede (Hungaroring) i pol pozicije (Salcburgring). Otada su, međutim Kastrol Honda i Lada sport vidno unapredili svoje automobile, zahvaljujući ozbiljnim testiranjima, kakva RML-ovi klijenti nisu imali.

„Mi znamo šta je potrebno da bi turing auto bio brz,“ izjavio je Mark Vej, šef dizajna u kompaniji Rej Malok limited za zvanični FIA WTCC sajt. „Naš ciklus projektovanja i razvoja bio je veoma kratak i znali smo da postoje područja koja bismo dodatno razvili da smo imali više vremena. Vodili smo sopstvenu trku s vremenom da pre sezone projektujemo, proizvedemo i isporučimo šest automobila našim klijentima i bili smo oduševljeni brzinom koju je auto od prvog trenutka prikazao, mada moram reći da to nismo očekivali.“

039_MORBIDELLI duca_BORKOVIC„Naša tri klijenta su sjajne ekipe, ali imaju ograničene resurse i budžete, a naš program ne uživa fabričku podršku. Nemamo test automobil, niti budžet za razvoj. Testiranja mimo trkačkih vikenda bila su ograničena, zato je faza optimizacije programa bila spora. Jedno je optimizovati trkački automobil tokom i za potrebe određenog trkačkog vikenda, a sasvim drugo razvijati auto tokom takmičarskog vikenda,“ obasnio je Vej uzroke Ševroletovog gubitka koraka u odnosu na konkurenciju, ističući kako se osnovni koncept pokazao apsolutno ispravnim.

Plodove poboljšanja na oslanjanju i aerodinamici „ševi RML kruz“ trebalo bi da ubere već na dolazećim WTCC trkama u Pekingu i Šangaju.

585_CHILTON AUTO - WTCC SPA-FRANCORCHAMPS 2014„Uvereni smo da su novi delovi korak napred. Nisu ni konkurenti proveli ovu pauzu odmarajući se, ali mi smo videli da je naša unapređenja potvrdila štoperica. A zbog konfiguracije staza, očekujem da se ona pre pokažu u Šangaju nego u Pekingu,“ kazao je Vej.

„RML TC1 ševroleti“ će svakako i dogodine biti na sceni Svetskog šampionata turing automobila. Prostora za unapređenja auta ima, a usko grlo u razvoju i ubuduće će predstavljati mogućnosti krajnjih korisnika, što je prvi projektant kuće i potvrdio: „Imamo dobre predstave o tome na kojim područjima možemo dalje da napredujemo. Naravno, ne onako kako bi RML to normalno radio, jer moramo da poštujemo ograničenja u okviru kojih operišu naši klijentski timovi. U ovom trenutku sa njima aktivno razmatramo opcije za 2015.“