TCR Evropa i TCR Svetska serija ovog vikenda zajedno ulaze u sezonu 2023. na autodromu Algarve

Predstojećeg vikenda otvara se novo poglavlje u TCR istoriji.

Na autodromu Algarve u Portugalu startuje nova sezona TCR Evropa, a uz nju kreće i TCR Svetska serija koja je, po ideji Marčela Lotija, nastala posle raspada Svetskog kupa turing automobila.

Startna lista novoosnovane serije broji devet celosezonskih učesnika.

Četiri “lynk&co” automobila servisiraće Cijan rejsing, a voziće ih Ted Bjerk, Santjago Urutija, Ma Ćinghua i Jan Erlaher.

“Audi RS3 LMS” dolazi pod vođstvom Komtuju rejsinga, a belgijski tim se odlučio za dvojicu preiskusnih turing trkača Roba Hafa i Frederika Ferviša.

BRC rejsing učestvuje sa dve “hjunadi elantre” sa dvojicom WTCR šampiona Mikelom Askonom i Norbertom Mihelisom, dok je jedna “honda sivik” najnovije generacije dodeljena Nestoru Đirolamiju.

U TCR Evropa je ništa manje impresivna startna lista.

Za Komtuju rejsing voze Tom Koronel, Džon Filipi, Viktor Davidovski i novajlija Kobe Pauvels, a za “audi” su se odlučili i braća Fernandez Ruben i Felipe, kao i još jedan novajlija u seriji Luis Braun ispred Volkano motorsporta.

Posle četiri godine u TCR se vraća i naš automobilista Dušan Borković, koji će imati premijeru za volanom “elantre” ekipe Target, ali i prvi put vozi na portugalskom autodromu.

“Elantra” je oružje i italijanske ekipe Agresiv, jednu će voziti Nikola Baldan, a drugu Šveđanin Mikael Karlson. Boje skandinavske zemlje brani i Viktor Anderson u “lynk&co” sa kojim se ranije trkao njegov otac.

Klere tim dolazi sa jednim “pežoom 308” u kojem će se naći Ben Bargvana.

Svi učesnici TCR Evropa osvajaće bodove za TCR Svetsku listu, gde će najboljih 45 imati priliku da vozi finale TCR Svetske serije u novembru u Makauu.

Inače, u bodovonom sistemu rang-liste TCR Evropa nosi najveći broj poena od svih TCR serija.

U četvrtak su u Portimaou na programu plaćemni testovi, a takmičarska satnica izgleda ovako:
Petak 28. april
11.55 Trening 1 (30 minuta)
16.40 Trenign2 (30 minuta)
Subota, 29. april
9.50 Kvalifikacije
14.20 Trka 1 (12 krugova)
Nedelja, 30. april
11.30 Trka 2 (12 krugova)

Kvalifikacije i obe trke imaće prenos na platformi tcr-series.tv a za pristup tom servisu potrebno je registrovati se.