TCR osvaja i četvrti kontinent: Australija kreće 2019!

Konfederacija australijskog motornog sporta (CAMS) potpisala je petogodišnji ugovor sa firmom Marčela Lotija WSC Ltd, s ciljem da pokrene nacionalno TCR takmičenje od 2019. godine.

Prema sporazumu, CAMS će imenovati komercijalnog promotera koji bi rukovodio serijom, a sam će zadržati pravo da uređuje sva pitanja koja se tiču sportskog aspekta budućeg šampionata.

Ovo je prvi put da CAMS prihvata međunarodni tehnički pravilnik za turing automobile još od superturing ere u devedesetim godinama XX veka.

Prvi pokušaj pokretanja TCR serije u Australiji učinjen je 2016, kada je grupa privatnih investitora nameravala da ustanovi šampionat od šest rundi, koji je trebalo da startuje 2017.

Tada je, tvrdi se, CAMS blokirao ovu nameru, a danas je sprovodi sam, što govori o tome da je rukovodeće telo nacionalnog auto-sporta promenilo svoj početni stav prema TCR-u.

“Ovo je uzbudljiv trenutak za auto-sport u Australiji”, izjavio je direktor CAMS Judžin Aroka posle potpisivanja ugovora sa Lotijem.

“TCR Australija će otvoriti priliku da se u akciji nađu pristupačni, konkurentni automobili, koji su direktno izvedeni iz popularnih putničkih modela. Radujemo se saradnji sa proizvođačima i takmičarima u nameri da osiguramo uspeh ove kategorije.”

“Puno nas ohrabruje globalno interesovanje za TCR i očekujemo da će na konkurentnom australijskom tržištu automobila brojni proizvođači podržati ovu kategoriju. Pozivamo sve strane zainteresovane za promociju i komercijalno rukovođenje serijom da nam se obrate.”

Osnivač TCR koncepta i vlasnik prava Marčelo Loti oduševljen je ekspanzijom koncepta na australijski kontinent i smatra je značajnim korakom.

“Dogovor sa CAMS, pokretačkom snagom iza uspeha australijskog auto-sporta dodaje i četvrti kontinent onim već postojećim – Evropi, Aziji i Amerikama – na kojima su TCR serije već uspostavljene.”

“To je i veliki izazov, jer auto-sport uživa ogromnu popularnost u Australiji, a lokalni navijači su i strastveni i kompetentni.”

Ubeđeni smo da će ono uskoro zavoleti TCR, kao što se to već desilo sa navijačima u ostalim delovima sveta”, završio je menadžer iz Modene.