Tordof na Silverstonu osvojio prvu pol-poziciju u 2018.

Vozač Motorbejs “ford fokusa“ Sem Tordof osvajač je pol-pozicije za prvu trku devete runde Britanskog šampionata turing automobila, koja se vozi na stazi Silverston.

Tordof je sa vremenom 58.323 bio za samo dve stotinke brži od novajlije Rikija Kolarda u “BMW-u“ (+0.018), dok se na trećoj poziciji sa pet stotinki zaostatka našao Tom Čilton u “fordu“ (+0.047).

Na prvom treningu najbrži je bio Tom Olifant u “mercedesu“, dok je na drugom to pošlo za rukom Majku Bušelu u “folksvagenu“. Tordof je na tim sesijama bio tek 20. i 24, pa od kvalifikacija nije očekivao ništa posebno.

Međutim, on je još u ranoj fazi postigao svoj najbrži krug i zatim je pratio neuspešne pokušaje rivala da ga svrgnu s vodeće pozicije.

“Čekanje da vidim hoće li neko nadmašiti moje vreme bilo je prava agonija”, kazao je Tordof. “Bio sam deprimiran posle treninga, jer nismo bili nigde, ali tim je preokrenuo stvar. Sve smo izmenili na automobilu, nismo propustili ni detalj i ubrzali smo se za sekund od jutra do popodneva. Sve zasluge pripadaju momcima iz ekipe.”

Džek Gof u “hondi“ postavio je četvrto kvalifikaciono vreme, dok se na poziciji pet kvalifikovao Endrju Džordan u “BMW-u“, kao daleko najbolje rangirani od pretendenata na BTCC titulu.

Na šestom i sedmom mestu su se našla dva “sivika“, novi i stari, u poretku Met Nil – Met Simpson.

Osmo mesto je pripalo Ejdenu Mofatu u “mercedesu A-klase“, a poziciju iza njega zauzeo je Adam Morgan u identičnom automobilu. Prvih deset je kompletirao Bret Smit u “hondi sivik“.

Što se glavnih konkurenata u borbi za šampionsku titulu tiče, Kolin Turkington sa “BMW-om“ pod punim balastom od 75 kg nije mogao bolje od 18. mesta. Tom Ingram u “tojoti“ bio je 19, dok je Ešli Saton u “subaruu“ rangiran tek kao 25, jednu poziciju ispred timskog kolege Plejtoa.

Od 31 automobila koji su učestvovali na kvalifikacijama, jedino debitanti Džoš Kejgil u “MG-u“ i Itan Hamerton u “folksvagenu“ nisu postavili vreme u okviru od jedne sekunde sa osvajačem pol-pozicije Tordofom.

Prva BTCC trka na Silverstonu na programu je sutra u 13:10.