Trka šampiona 2014. vozi se na Barbadosu!

Trka šampiona (ROC), tradicionalno godišnje nadmetanje zvezda automobilskog i moto-sporta, ove sezone biće održana na autodromu Buši park na Barbadosu.

Događaj koji na isto mesto dovodi superstarove Formule 1, Svetskog reli šampionata, Le Mana, Naskara, Indikara, različitih turing serija, MotoGP vozače i učesnike ekstremnih igara, i stavlja ih u poziciju da u međusobnim duelima u identičnim takmičarskim napravama reše ko je „šampion šampiona“, zakazan je za 13. i 14. decembar. Prvog dana, predviđene su trke za Kup nacija, a drugog vožnje u pojedinačnoj kategoriji za Trofej Henri Toivonen.

Close racing at the Stade de France in Paris ROC semi-finalist David Coulthard at speed
U protekloj deceniji ovo veliko revijalno sezonsko finale trkačke sezone odigravalo se na stadionima. Trka šampiona vožena je u Parizu od 2004. do 2006, na Vembliju 2007. i 2008, na pekinškom Ptičijem gnezdu 2009, u Diseldorfu 2010. i 2011, a tajlandski stadion Radžamangala ugostio ju je samo 2012, dok izdanje 2013. nije održano zbog političkih nemira u Bangkoku.

Organizatori Trke šampiona omogućili su navijačima da glasajući na društvenim mrežama odaberu mesto održavanja trke 2014. Među ukupno 14.000 učesnika ovog glasanja najpopularnija je bila Frends arena u Stokholmu, ali je odlučeno da domaćin izdanja 2014. bude egzotična lokacija na Karibima, koja je u glasanju zauzela jedno od boljih mesta.

Race Of Champions Race Of Champions3„Organizujemo ROC na trkačkoj stazi, to je raskid sa našom desetogodišnjom stadionskom tradicijom, ali i podsećanje na period kada je Trka šampiona održavana na Kanarskim ostrvima, u razdoblju od 1992. do 2003. U budućnosti ćemo se svakako vratiti na stadione, ali u 2014. iskoristićemo predsnosti raspoloživog prostora i izgradićemo istinski spektakularnu ROC stazu na Buši parku,“ objasnio je ROC organizator Fredrik Jonson.

Autodrom Buši park postoji već četrdeset godina, a za Trku šampiona dobiće posebno konstruisanu asfaltnu „osmicu“ sa paralelnim stazama i nadvožnjakom, kakva se uobičajeno koristi na ovom prestižnom festivalu auto-moto sporta.

2012 Champion of Champions Romain Grosjean with th Michael Schumacher and Sebastian Vettel celebrateNa poslednjoj održanoj Trci šampiona, pre dve sezone, u Bangkoku, pobedu u pojedinačnoj kategoriji odneo je Roman Grožan, koji je u finalu nadmašio Toma Kristensena i postao „šampion šampiona“. Istom prilikom, Sebastijan Fetel i Mihael Šumaher Nemačkoj su obezbedili Kup nacija.