Honda ima ambiciozne test planove

WTCC sezona nastavlja se početkom oktobra, trkama na pekinškom Goldenport parku. Najveća aktivnost tokom pauze između Argentine i Kine zapaža se kod fabričke ekipe Honde, koja u planu ima obiman program testiranja.

Gabrijele Tarkvini i Tijago Monteiro takmičili su se na VLN trci 6 sati Nirburgringa, ali ta avantura poslužila je kao upoznavanje poprišta na kojem će vozači Svetskog šampionata turing automobila voditi jednu od svojih bitaka 2015.

2014_wtcc_argentina_ 0424Prava testiranja aktuelnog „sivika WTCC“ predviđena su na Slovakija ringu i Hungaroringu, gde će Kastrol Honda, kojom rukovodi direktor Alesandro Marijani, isprobati brojne nove delove. Najavljene su i novine na motoru, a sva unapređenja mogla bi da se nađu u trkačkoj upotrebi u završnoj trećini sezone.

„Imamo još mnoga rešenja,“ objasnio je Marijani, „mnoge stvari koje treba da isprobamo pre nego što ih eventualno primenimo u poslednjim trkama. Teško je nadoknaditi osam meseci prednosti koje ima Sitroen, ali sam siguran da ćemo ih dostići.  Možda ne odmah, ali stići ćemo ih.“

Podsetimo, posle Tarkvinijevog udesa u Maroku, ekipa se bacila na sklapanje novog trkačkog auta za svog prvog vozača. „Sivik“ je morao da bude spreman za Pol Rikar, a kao osnova je poslužila šasija izvorno namenjena test timu.
2014_wtcc_argentina_ 0357 2014_wtcc_argentina_ 1260
Zbog zgusnutog rasporeda WTCC trka, izrada nove test šasije (inače ukupno šeste koju je J.A.S. motorsport proizveo) počela je tek u junu, a test auto stavljen je u pogon u julu mesecu. Da je Hondu mimoišao maler u Marakešu, test ekipa odavno bi bila u poslu i usavršeni delovi i poboljšanja počeli bi da stižu ranije. To verovatno ne bi radikalno izmenilo sliku sezone 2014, ali bi zaostatak za „sitroenima“ počeo da se smanjuje ranije i krupnijim koracima.

Pre argentinskih trka, fabrički tim Honde testirao je u Valensiji, a skok u performansama se na Termama video već na test i trening sesijama. U kvalifikacijama su se i Norbert Mihelis i Tijago Monteiro plasirali u prvih pet, ali je najopipljiviji takmičarski rezultat ostvario mađarski vozač, prošavši drugi kroz cilj trke 1 za volanom „sivika“ privatnog Zenge motorsporta.