Trueks Mlađi je novi šampion Monster enerdži Naskar sprint kupa

Photo by Jared C. Tilton/Getty Image

Vozač Furničur rou rejsinga Martin Trueks Mlađi pobednik je trke Ford Ekobust 400, vožene na Homsted-Majami spidveju u Homstedu, Florida u okviru Monster enerdži Naskar sprint kup serije.

On je ovom pobedom i zvanično potvrdio šampionsku titulu, prvu u svojoj karijeri.

U finalu su se, pored Trueksa Mlađeg, našli Kajl Buš, Kevin Harvik i Bred Keslovski. Trueks Mlađi jedini od finalista nije imao titulu u Naskar kupu, pa mu je to dodatno otežavalo posao. Međutim, staza Homsted dugačka je 1,5 milju, a on je do finala šest puta pobedio u sedam trka na stazama od 1,5 milje.

Pre početka trke, Dejl Ernhart Mlađi imao je svečani oproštaj od ovog takmičenja. Najpopularniji Naskar vozač današnjice povukao se u 43. godini života, iako u karijeri nije uspeo da stekne nijedan naslov, za razliku od svog legendarnog oca koji je sedam puta osvajao pobednički pehar. Takođe, ovo je bila poslednja trka i za Meta Kenseta, koji je pobedio na pretposlednjoj trci sezone 2017. u Finiksu, a već ima jednu šampionsku titulu.

Deni Hamlin je na Floridi startovao s pol-pozicije. Posle pet krugova, viđen je prvi period opreza, zbog incidenta koji je napravio vozač Bi-Kej rejsinga Džoi Gejs. Posle ovog koušna, Keslovski se odlučio za drugačiju strategiju od svojih rivala, pa je otišao na promenu guma, što je rezultovalo velikim napretkom posle restarta. On je lagano prestizao svoje rivale za titulu, tako da se našao na ispred svih, ali ne i ispred Kajla Larsona, koji je bio na čelu kolone, iako je ispao iz doigravanja. Larson je samouvereno diktirao tempo tako da je na kraju osvojio prvu fazu trke. “Bed Bred” Keslovski bio je drugi, a Kajl Buš je u završnici uspeo da prestigne Harvika, pa se našao na trećem mestu. Poslednji od finalista, Trueks Mlađi, završio je peti.

Keslovski je u drugu etapu krenuo sa drugog startnog mesta, prevashodno zbog loše izvedenog servisa ekipe Čip Ganasi rejsing, za koju vozi Larson. Kajl Buš je takođe napredovao, tada je bio drugi. U 138. krugu Trueks Mlađi je u trećoj krivini uspeo da prestigne Harvika, koji se tada našao na poslednjem mestu od četvorice vozača u doigravanju.

Na 19. krugova do kraja, Denika Patrik je morala da odustane, oprostivši se neslavno od svoje trkačke karijere u Naskaru. Ona je posle pet sezona u Stjuart-Has rejsingu odlučila da se povuče. Međutim, rekla je da će učestvovati sledeće sezone samo na trci u Dejtoni i Indi 500, legendarnoj trci Indikara. Larson je i drugu etapu završio kao pobednik. Iza njega su bili Trueks Mlađi i Harvik, dok je Kajl Buš bio četvrti.

Photo by Sarah Crabill/Getty Images

Na samom startu poslednje faze u ovoj sezoni, Trueks Mlađi je uspeo da se nađe na prvom mestu, opet zbog sporog servisa Larsonove ekipe. Iza njega su bili Harvik i Kajl Buš, dok je “Bed Bred” bio deveti. Ovde se već videlo da Keslovski nema tempo za titulu i da je dominacija u prvom stejdžu bila posledica ranog odlaska u boks.

Kajl Buš je bio na drugačijoj strategiji od ostale trojice i on je priželjkivao da do kraja trke ne bude nijedne žuta zastava. Međutim, titulu mu je, maltene iz ruke, oduzeo rođeni brat Kurt, koji je izleteo sa staze i time napravio koušn period. Usledio je odlazak na servis svih finalista.

Trueks Mlađi je u restartu odbranio prvu poziciju koju nije ispuštao do kraja. Poslednjih 10 krugova odbegla su tri vozača – Trueks Mlađi, Kajl Buš i Larson. Iako Larson nije bio u trci za titulu, ovo je bilo veliko finale cele sezone, jer su pomenuta trojica pružili najbolje partije u ovoj sezoni Naskarovog najbržeg takmičenja.

Sedam krugova je trajala drama, sve do kontakta Larsona i Kajla Buša koja je prouzrokovala da se Trueks Mlađi odlepi na 50 stotinki od drugoplasiranog Buša. Četvrti je kroz cilj prošao Harvik ispred Čejsa Eliota, dok su šesti i sedmi bili Penskeovi “fordovi”, u kojima su bili Džoi Logano i Bred Keselovski.

Trueks Mlađi, a i cela ekipa Furničur rou rejsinga, prolazila je kroz teške trenutke tokom ove sezone. Šeri Poleks, Trueksova supruga, tri godine se bori sa rakom jajnika. Mesec dana ranije, član posade Džejms “Džim” Votson je izgubio život pokraj staze od srčanog udara. Takođe, Barni Vizer, vlasnik Furničur rou rejsinga, imao je srčani udar, pa je trku morao da gleda iz Denvera. Šef njegove ekipe Kol Pern je izgubio najboljeg prijatelja Jakoba Dejmena. Sve je to pomenuo u svom pobedničkom govoru Trueks, koji je na emotivan način proslavio titulu.

Na Homstedu je viđena relativno čista trka, bez crvene zastave, sa samo pet perioda opreza, koji su oduzeli 26 krugova. Četiri različita vozača su se smenjivala na liderskom mestu. Trka je trajala tri sata, dva minuta i 11 sekundi, dok je prosečna brizna bila oko 212,2 kilometara na čas.

Što se konstruktora tiče tu je Tojota apsolutni pobednik, iako za “samo” 38 poena bolja od drugoplasiranog Forda. Međutim, tokom cele sezone su Tojote dominirale, pre svega one koje su vozili Trueks Mlađi i Kajl Buš. Poslednji je Ševrolet, sedam poena iza Forda. Marka sa leptir mašnom nije imala nijednog vozača u kvartetu pretendenata na naslov 2017.

Naskar karavan kreće u novu sezonu 11. februara iduće godine na Dejtona međunarodnom spidveju.