Turkington: Imam istu želju i gladan sam pobeda kao i pre 16 godina!

Kolin Turkington nema svoju domaću trku – BTCC ne posećuje Alster – ali uoči Krofta i pete runde turing prvenstva Ostrva, vozač Tima BMW ima nekoliko nespornih prednosti u odnosu na rivale, bilo da oni dolaze iz Jorkšira, ili kog drugog kraja Velike Britanije.

Prvo, Turkington je lider šampionata. Na tu se poziciju popeo posle pobede i podijuma na prethodnoj rundi na Olton parku, što svedoči o stečenom zamahu i usponu forme. Dalje, Kroft je staza koja tradicionalno odgovara automobilima sa pogonom pozadi, kakav je Kolinov “BMW 125i M sport”. Najzad, ali ne i najmanje bitno, na njegovoj strani je tradicija. Vozač iz Portadauna nosi naziv “Kralja Krofta” jer u severnom Jorkširu ima rekordnih 12 pobeda i 21 podijum, a tu se 2002. prvi put popeo na pobedničko postolje u Britanskom turing šampionatu, i tada kao i danas, kao pilot Vest Sari rejsinga.

Protiv Kolina govori balast od 75 kilograma, koji mu kao vodećem sleduje na treninzima, u kvalifikacijama i na prvoj od tri nedeljne trke.

Pistu koja mu je donosila toliko zadovoljstva Turkington opisuje ovako: “Kroft je još jedna tehnički zahtevna staza i ima nekoliko sekcija na kojima možete da budete hrabri i da pokušate da stvorite prednost u odnosu na konkurente. Moj tamošnji bilans je dobar, ali sada je ključno da ovog vikenda napadnem i da se tamo pojavim sa istom onom glađu koja mi je na Kroftu donela prvi BTCC podijum 2002. Nosićemo maksimum balasta na početku, ali dolazim sa istim mentalitetom i željom kao ranije!”

U BTCC sezoni 2018. dosad su pobeđivala devetorica trkača, jedan od njih je i drugi pilot Tima BMW, veteran Rob Kolard. On je do prvog ovosezonskog trijumfa došao kao vodeći u trostrukom BMW slavlju na Olton parku, što ga je uzdiglo na deveto mesto na tabeli.

“Pobeda na Olton parku bila je velika nagrada za tim, za sav trud koji smo zajedno uložili u 2018″, komentariše Kolard, koji na Kroftu ima 11 podijuma i dve pobede. “Brzinu smo u trkačkim uslovima imali tokom cele sezone, sjajno je što nam se konačno sve poklopilo i što smo to zaista mogli i da pokažemo. Kroft je još jedna staza na kojoj sam se dobro pokazivao u “BMW-u”, pobedio sam 2015. i 2016, a prošle godine sam završio treći. U vikend ulazim sa 15 kilograma balasta i to ćemo pokušati da iskoristimo kao prednost.”

Vest Sari “BMW” vozi i Endrju Džordan, koji nastupa pod zastavom Pirtek rejsinga. BTCC šampion iz 2013, i on je u usponu forme, što dokazuju njegova dva podijuma na Olton parku, i činjenica da je poslednjih šest trka završavao u najboljih šest.

Sada sedmi u generalnom, Džordan je 2010. baš na Kroftu upisao prvu BTCC pobedu. Na stazi u Jorkširu trijumfovao je i 2014, a tu ima i pet plasmana na podijumu.

“Olton nam je baš bio potreban posle nekoliko rundi koje nisu baš prošle po planu. Pokazali smo moć “BMW-a” i u kvalifikacionom i u trkačkom izdanju na stazi koja nam je ranije odgovarala. Kroft treba da nam pruži još jednu šansu da napredujemo na tabeli, pogotovu kada je BTCC ovako otvoren kako je sada. U generalnom sam sedmi, to znači 27 kg kompenzacione težine, ali s time može da se živi. Ubeđen sam da mogu da se borim za svoju prvu pobedu u godini”, kaže Pirtekov adut.

Tim BMW nema samo vozača na čelu individualnog poretka, već vodi i u ekipnoj i proizvođačkoj konkurenciji i namerava da tu prednost sačuva i posle trka u Jorkširu. Vest Sari rejsing, “izvođač BTCC radova” za bavarskog proizvođača, najuspešniji je BTCC tim na Kroftu, gde ima 17 pobeda, od kojih trostruku iz 2015, kada je Kolard bio jedan od vozača.

“Veliko je zadovoljstvo što na prilazu polovini sezone vodimo u sve tri konkurencije, iako znamo da je poredak na kraju godine jedini bitan”, ističe WSR direktor Dik Benets. “Ceo tim je neverovatno motivisan da na Kroftu održi zamah koji imamo. Tu smo prvi put pobedili s “BMW-om” u Britanskom šampionatu, i tu smo prolazili odlično, uspevajući da prikažemo brzinu automobila onda kada je to bilo zaista važno. Ništa od tih rezultata ne garantuje uspeh i ovog vikenda, i znamo da za nove uspehe moramo da se trudimo više nego ikada, jer je ovaj šampionat danas toliko neizvestan.”

“Kao i Olton park, Kroft izuzetno odgovara “BMW-u”, nosimo podnošljiv balast, naši vozači mogu da napreduju na tabelama i imamo priliku da osvojimo još poena i učvrstimo naša vođstva uoči letnje pauze.”