U Marakešu lavina kazni, evo kome i zbog čega

Kvalifikacije u Maroku biće uzbudljive ponajviše vozačima Sitroena, zato što će im pružiti priliku da još jednom redefinišu ili potvrde hijerahiju unutar marke. Za pratioce će već eventualni ulazak u prvih 5 biti postignuće koje nosi oreol podviga.

S druge strane, realni startni poredak u trci 1 mnogo će se razlikovati od onoga što pokaže štoperica posle Q1, Q2 i Q3 sesija, jer će čak sedmorica vozača – više od trećine prisutnih – biti kažnjena prema odredbama tehničkog i sportskog pravilnika.

Gde god završio kvalifikacije, Ivan Miler će posle njih biti spušten 5 mesta niže zbog udaranja Benanija u Argentini. Isto važi i za Kamposovog trkača Džona Filipija, njegov je greh što je na Termama udario – i iz trke 1 eliminisao – Džejmsa Tompsona.

MOROCCO_524 John_Filippi_4Alzašaninu i Korzikancu presudila su sportska pravila, a ostalim kažnjenicima tehnika. Član 71. Tehničkog pravilnika kaže: „Svaka zamena motora automatski rezultira startom vozača sa poslednjeg mesta na prvoj sledećoj trci na kojoj učestvuje posle zamene, osim u slučaju da sudije slučaj priznaju kao višu silu.“

Na višu silu se u Maroku ne može pozvati niko, pa navedenoj kazni zbog zamene motora podležu Rob Haf, Džejms Tompson, Gregoar Demustije, Tom Čilton i Igo Valente – tri vozača „lade“ i trio pilota „ševi RML kruza“.

Kako smo već izvestili, motor je promenjen i na „vesti“ Mihaila Kozlovskog, ali trkač iz Peterburga nije nastupio u Argentini, pa mu je runda na stazi Mulaj El Hasan zapravo prva u sezoni i otud prolazi nekažnjen. Pominjani član 71. precizno definiše: „Motor se smatra korišćenim ako je transponder automobila signalizirao da je vozilo napustilo pit-lejn“, a kod pulena Lada sporta to na Termama nije bio slučaj

MOROCCO_113 Hugo_Valente_2Kod vozača „ševroleta“ Toma Čiltona i Iga Valentea ima i određenih specifičnosti. I jedan i drugi su, naime, za Maroko dobili nove i unapređene RML agregate, koji bi trebalo da pokažu i poboljšanja u performansama. I da mu u auto nije ugrađena evolucija motora, Valente bi bio kažnjen jer je u Argentini već totalizovao dva agregata, pa je njegov Kampos rejsing za Marakeš svakako morao da interveniše zamenom.

Francuz je neslavni rekorder po trošenju tehnike – 1.6-litarski turboprenjivani četvorocilindraš koji će ovog vikenda pokretati njegov „kruz“ ukupno je četvrti koji Valente vozi u 2015. godini. Prvi je stradao na završnoj predsezonskoj probi na Pol Rikaru, kada je s automobila otpao točak, a sledeća dva upropaštena su u odvojenim incidentima u Argentini, oba puta posle otkazivanja kočnica.

Ni Čilton ni Valente nisu mogli da ocene koliko unapređenje u performansama donose njihovi novi agregati.

MOROCCO_516Svim navedenim vozačima značajno umanjena šansa za dobar rezultat u trci 1 – na stranu to što nekolicina njih i ne bi mogla da očekuje posebno visok plasman u kvalifikacijama – a cela situacija dobro će doći četvorici nekažnjenih trkača Sitroena, kvartetu prisutnih pilota Honde kao i Mihailu Kozlovskom, Stefanu D’Asteu i Tomu Koronelu.

Zbog grandiozne pretumbacije koja sledi po završetku kvalifikacija, vozači bi u još većoj meri nego inače mogli da traže svoju šansu na inverznom startu u trci 2. Miler je već najavio takav pristup, dok Rob Haf tvrdi da je to nemoguće isplanirati i da će u svakom slučaju težiti maksimumu, shodno mogućnostima automobila. Uostalom, kazna je kazna, ali pol pozicija je pol pozicija, pa ako i ne rezultira prvim mestom na startu, vredi pet bodova i upisuje se u statistiku.