U Slovačkoj nešto novo: Askona i “kupra leon” najbrži na prvom treningu

Španac Mikel Askona izvezao je najbrži krug na treningu kojim je otvoren WTCR vikend na Slovakija ringu.

On je u završnici 45-minutne sesije sa Zengeovom “kuprom leon kompetision” zaustavio štopericu na 2:10.018 i smestio se ispred tri vozača “audija” Komtuju rejsinga, u poretku Tom Koronel (+0.333) – Žil Magnus (+0.392) – Natanael Berton (+0.552).

Peto mesto pripalo je Žan-Karlu Verneu u “alfi” (+0.641), iza kog su se poređale tri Minihove “honde”, Nestor Đirolami (+0.930) ispred Estebana Gerijerija (+0.939) i Atile Tašija (+1.149).

Sjajno otvaranje Zenge motorsporta overio je devetoplasirani Bence Boldiž (+1.166), top 10 poredak zaključio je Santjago Urutija (+1.259), kao najbolji predstavnik Lynk&Co Cijan rejsinga.

Lider šampionata Jan Erlaher završio je jedanaesti, jedno mesto ispred Petra Fulina, vajldkard učesnika slovačke WTCR runde.

Najbrži vozač “hjundaija” bio je Luka Engstler, rangiran kao četrnaesti. Aktuelni WTCR šampion Norbert Mihelis imao je petnaesto vreme.

Dva krupnija incidenta dogodila su se na famoznoj superbrzoj drugoj krivini Slovakija ringa.

Gabrijele Tarkvini na tom mestu nije mogao da spreči podupravljanje svog “hjundaija”, pa je u vožnji po šljunku i skokovima preko trave oštetio spliter, hladnjak za ulje i vešanje. Italijan je sesiju završiokao osamnaesti.

Još lošije je prošao treći Zengeov pilot, Gabor Kišmarti-Lehner. Njemu je pobegao zadnji kraj “kupre”, pa je udario u čeličnu ogradu na unutrašnjoj strani krivine 2 i polupao prednji desni ugao automobila.

Zbog udesa mađarskog takmičara sesija je bila prekinuta u fazi kada je do karirane zastave bilo preostalo još dvanaestak minuta vožnje.

Orelijen Komt je svoj prvi nastup s “renoom megan” Vuković motorsporta završio na 20. mestu, a problem s poluosovinom osudio je Teda Bjerka na poslednju, 21. poziciju.

Drugi WTCR trening na Slovakija ringu startuje u 13:45.