U Vilijamsu ETCR sistemi prvi put integrisani u trkački automobil

WSC Group/Alex Tapley

Pandemija korona virusa odložila je integraciju ETCR komponenti u trkačke automobile za pola godine.

Konačno je pre nekoliko dana i to prvi put učinjeno – komponente su instalirane u električni turing automobil Hjundai motorsporta, “veloster N ETCR”.

Integracija električnih sistema u radionicama Vilijams naprednog inženjeringa trajala je četiri dana i sprovedena je pod nadzorom tehničkog direktora ETCR Gergeja Barija. Dalja tri dana prošla su u funkcionalnim test vožnjama “velostera” i probnim kalibracijama na test stazi u Oksfordširu.

Proces je izveden uz pomoć opitnog vozila (fotografija niže) koje je izradio Vilijams, s ciljem da na njemu simulira i reši bilo kakve probleme koji bi se mogli pojaviti tokom procesa integracije u pravi trkački auto. Osim toga, inženjeri su prethodno celu aktivnost simulirali i digitalno.

Statička integracija izvedena je u dve faze, prva je mehanička, druga električna, a prema planu koji je Vilijams napredni inženjering namenski razvio za ETCR.

Mehaničke aktivnosti su podrazumevale: instalaciju baterije u šasiju, povezivanje rashladnog sistema, njegovo punjenje i pražnjenje, instalaciju komponenti kompleta (kontrolni modul vozila, modul za punjenje, visokovoltažne kablove i rashladno sredstvo), kao i povezivanje ekvipotencijalne mreže.

WSC Group/Alex Tapley

Električne aktivnosti obuhvatale su: povezivanje i proveru kablova, učitavanje softvera i firmvera u module, punu proveru funkcija senzora i prekidača, proveru kalibracije modula i testiranje E-Stop sistema, funkcionalne provere DC/DC pretvarača, prvu aktivaciju invertera i prvo uključenje pogonske jedinice. Vrhunac procesa bilo je punjenje baterije.

Sve provere uključivale su detaljno beleženje podataka radi obezbeđenja sigurnosti sistema.

U saopštenju osnivača i promotera ETCR koncepta kaže se da su sve najvažnije komponente, MAGELEC pogonska jedinica, BrightLoop DC/DC pretvarač i Mareli kutija snage radile dobro, što se i očekivalo.

Po završenoj statičkoj integraciji, a uz pordršku Vilijamsovih inženjera i tehničara, cela ekipa je prešla na test stazu u Oksfordširu na dinamičku funkcionalnu proveru. Tokom nje je auto poteran do krajnjih granica, prešao je 300 probnih kilometara i pokazao se kao siguran i pouzdan.

Pre nego što su se točkovi “velostera” okrenuli, konačno odobrenje dobio je visokovoltažni sistem i ustanovljena su ključna bezbednosna operativna uputstva.

WSC Group/Alex Tapley

Aktivnosti na stazi podrazumevale su: kalibraciju pedale gasa, isprobavanje P2P i limitatora brzine u boksu, punjenje u različitim okolnostima, uključujući i funkciju brzog punjenja od 9% do 98%, osnovnu vožnju punom brzinom s isključenom kontrolom proklizavanja pogonskih točkova, dinamički test E-stop sigurnosnog sistema, zaduženog za kontrolisano brzo zaustavljanje vozila u pokeru, kao i ceo dan posvećen testiranju guma, uz korišćenje senzora brzine.

Šta su sledeći koraci? Krajem oktobra i početkom novembra biće izvedene integracije pobrojanih sistema u Ferarisovu “alfa romeo đuliju” i u Kuprin “e-rejser”, dok će kod kineskog “MG” modela to biti dovršeno do početka decembra. Ti automobili će potom ući u proces homologacije i kada se on završi, svaki od proizvođača moći će da izrađuje trkačke automobile za različite šampionate.

Dalji testovi komletiranog električnog trkačkog “velostera” biće obavljeni na pisti u Italiji, pri čemu će biti simulirane i trkačke vožnje. Cilj je optimizacija svih električnih sistema pre nego što Vilijams počne sa isporukama baterija za ETCR start u 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*