Utisci sa testa: u Hondi i Ladi zadovoljni unapređenjima

Posle test sesije vožene na autodromu Terme Rio Ondo, ekipe koje su tokom šestonedeljne WTCC pauze radile na unapređenjima svojih automobila mogle su da procene efekte uloženog truda. Najviše razvojnih aktivnosti bilo je kod Honde i Lade, a sudeći po zabeleženim vremenima i smanjenim zaostacima za najbržima, pomaka ima.

Prošle sedmice, neposredno uoči argentinskog trkačkog vikenda, fabrički tim Honde sproveo je četvorodnevni test na stazi Rikardo Tormo, koristeći novu, šestu po redu izrađenu šasiju „sivika“, koja će i ubuduće služiti kao test vozilo. Ekipa je tom prilikom isprobala različita poboljšanja na aerodinamici i šasiji i već danas su se neka rešenja našla na trkačkim „hondama“, dok unapređenja motora tek treba da budu primenjena.

342_Tarquini 520_TARQUINITreće mesto na test sesiji i zaostatak od svega 0,089 sekundi za Lopesom naveli su Tarkvinija da izjavi: „Dobro je videti da se zaostatak smanjio, to dokazuje da mala poboljšanja koja smo primenili posle testa u Valensiji funkcionišu. Tijagov auto imao je konvencionalniju konfiguraciju, to smo uradili namerno, kako bismo uporedili moje i njegove rezultate i sve ukazuje na isto: sad imamo dobru početnu osnovu.“

Kod Lada sporta, slična situacija: puno rada u pauzi, novi delovi i smanjena težina automobila. Na stazi su danas Haf i Tompson zabeležili deveto i deseto vreme, za „sitroenima“ oni zaostaju malo ispod i malo preko dve sekunde, ali su se plasirali ispred četiri „ševrolet RML kruza“.

341_HUFF_THOMPSON 514_LADAPosle testa, WTCC prvak iz 2012 prokomenarisao je: „Bio sam znatiželjan da vidim rezultat sveg truda koji je Lada sport tim uložio u auto tokom pauze. I zadovoljan sam, osećaj u automobilu nikada nije bio tako dobar kao na ovom testu. Mislim da nas je posao obavljen tokom prethodnih šest nedelja odveo korak napred i nadam se da ćemo moći da uđemo u prvih deset.“

Dodajmo i to da su razjašnjeni detalji Mihelisove odiseje na putu do Argentine. Norbi je propustio današnju test sesiju zato što nije na vreme stigao u Terme Rio Ondo, a do odredišta je putovao neverovatna tri dana. Pošao je – u teoriji – na vreme, još u utorak, ali je let iz Budimpešte za Frankfurt kasnio zbog vremenskih nepogoda u glavnom gradu Mađarske.

Posle noći provedene u Frankfurtu, Mihelisovo putešestvije se nastavilo: odleteo je za Minhen, pa za Rim, odatle za Rio de Žaneiro, Buenos Aires i konačno, danas u 12:30 po lokalnom vremenu, sleteo je na aerodrom u Tukumanu, osamdesetak kilometara udaljen od mesta u kom se vozi osma ovogodišnja WTCC runda.