Prvi trening Lopesu, drugi Mileru, Borković oba puta jedanaesti

Na oba treninga na stazi Terme Rio Ondo dominirali su vozači Sitroena i u oba slučaja zabeležili su dvostruko vođstvo.

Jutranju sesiju je na sat vremena odložila jaka magla, zbog koje medicinski helikopter nije mogao da poleti, što znači da u tim momentima nije bio ispunjen minimum bezbednosnih uslova za održavanje treninga. Od momenta kada je istaknuta zelena zastava, prvo najbrže vreme postavio je domaći vozač Hose Marija Lopes, koji je krug na stazi Terme Rio Ondo izvezao za 1:45,051, a pratili su ga Miler i Monteiro.

Lopesov rezultat nadmašio je Sebastijan Leb, koji je u svom prvom pokušaju postavio krug za vodeće mesto (1.44.585), ispred svojih timskih kolega. Sitroenov trio je sa četvrte pozicije pratila najbolje plasirana “honda”, ona Tijaga Monteira. Mehdi Benani prikazao je odlične performanse i umešao se među Sitroenove vozače, ali je Lopes pre kraja prvog treninga još jednom podigao letvicu na 1.43.915 (prvi i jedni vozač koji je ovog vikenda na Termama vozio ispod 1:44) i vratio se na čelo plasmana, potisnuvši Leba na drugo mesto. Konačno treća pozicija pripala je Mehdiju Benaniju, ispred Ivana Milera, dok je Gabrijele Tarkvini bio najbolje plasirani vozač fabričke Honde – sesiju je završio na petom mestu. Tom Čilton je kao osmoplasirani bio najbrži trkač Ševroleta, dok je Dušan Borković ostvario 11. mesto.

Norbert Mihelis je na svojoj prvoj sesiji na Termama zabeležio sedmo vreme, a Rob Haf je dovezao “grantu” do desete pozicije, sa samo 1,652 sekunde zaostatka za Lopesom.

Drugi trening počeo je u predviđeno vreme, pa su svi vozači odmah krenuli u akciju. Hose Marija Lopes iskoristio je praznu stazu kako bi zabeležio prvi najbrži krug sesije: 1.44.254. S druge strane, Tom Koronel nije imao sreće, jer mu se posle oštećenja na zadnjem delu “kruza”, izazvanog izletanjem sa staze, zapalio izduvni sistem. Holađanin je dovezao svoj “kruz” do garaže, gde su mehaničari veoma brzo lokalizovali požar.

Ivan Miler je u poslednjih 10 minuta treninga uspeo da nadmaši Pečitov krug za 40 hiljaditinki, što je bilo dovoljno da drugu sesiju završi kao najbrži. Tom Čilton je u konačnom poretku bio treći, i opet najbolje rangirani vozač “RML ševroleta”, a iza njega su se do osmog mesta poređali Sebastijan Leb, Gabrijele Tarkvini, Tijago Monteiro, Igo Valente i Norbert Mihelis.

Rob Haf je ponovo nadmašio svoje kolege iz Lade, ali je, još važnije, svojom devetom pozicijom dokazao da unapređenja na “granti” dobro funkcionišu. Bivši svetski šampion plasirao se ispred Renea Miniha (deseti) i Dušana Borkovića (jedanaesti).

U TC2T klasi je Franc Engstler bio najbrži na obe sesije, i oba puta ispred Džona Filipija i domaćeg WTCC debitanta, Kamila Ečevarije. Argentinac ni na jednom treningu dana nije izvezao brzi krug.